Μεγάλη Τετάρτη!


Η Μεγάλη Τετάρτη, είναι μέρα μετάνοιας για τους πιστούς. Την ημέρα αυτή, τιμάμε το μύρο με τον οποίο άλειψε η μετανοημένη πόρνη τα πόδια του Κυρίου, αλλά και τον μύρο με τον οποίο και ο Χριστός άλειψε τα πόδια των δώδεκα μαθητών του...

Με την συμβολική αυτή πράξη, ο Χριστός θέλησε να δείξει πως θα πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας.
Κατά τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, ο Ιησούς βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί εμφανίστηκε μια γυναίκα, η οποία και κρατώντας ένα μπουκάλι στο χέρια της με ακριβό μύρο, ζήτησε να δει τον Ιησού για να την συγχωρέσει από τις αμαρτίες της που ήταν πόρνη. Αντικρίζοντας Τον λοιπόν, έριξε τον μύρο στα μαλλιά Του. 


Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν πως η πράξη αυτή αποτελούσε μεγάλη σπατάλη, εφ’ όσον θα μπορούσαν να πουλήσουν τον μύρο και με τα χρήματα που θα κέρδιζαν να βοηθούσαν τους φτωχούς. Ο Ιησούς όμως υποστήριξε την γυναίκα, λέγοντας στους μαθητές τους ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε όλον τον χρόνο. Συγχώρεσε την γυναίκα και της είπε, προφητικά μιλώντας ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο, το οποίο και θα κηρυχτεί σε όλον τον κόσμο.
 

Η προετοιμασία για το Άγιο Μύρο, ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων. Έχει  καθιερωθεί η προετοιμασία αυτή για το Άγιο Μύρο να γίνεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης κάθε δέκα χρόνια. Από εκεί στην συνέχεια μοιράζεται στις ορθόδοξες εκκλησίες όλου του κόσμου.
Για να γίνει το Άγιο Μύρο, χρησιμοποιούνται διάφορα αρωματικά φυτά, αιθέρια έλαια, κρασί και μίσχος.

my-family.gr