H Ιστορία των Presa Canario


ΑΡΧΑΙA ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ
 
Το Presa Canario χαιρετά από τις Κανάριες νήσους, ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος επτά νησιών και διάφορων νησιών που βρίσκεται ...
από την ακτή της Αφρικής. Για χιλιάδες έτη, τα νησιά κατοικήθηκαν από στους ανθρώπους γνωστούς ως Guanche, η του οποίου προέλευση τυλίγεται στο μυστήριο...

Τα διάφορα ιστορικά έγγραφα δείχνουν ότι ο πολιτισμός Guanche μπορεί να είχε εκπαιδεύσει τα σκυλιά τους για το κυνήγι και για τον πόλεμο. Η ιστορία μας λέει ότι οι Κανάριες νήσοι αντλούν το όνομά τους από τις γραφές του Πλίνιου ο παλαιότερος. Σύμφωνα με τον Πλίνιο στη φυσική ιστορία του, ο βασιλιάς Juba ΙΙ της Μαυριτανίας έστειλε μια αποστολή που εστάλη στα τότε mythical Fortunate Islands στης 60 AD που επέστρεψε ακόμη και με ένα ζευγάρι των σκυλιών για το βασιλιά. Η αποστολή βρήκε σε όλα ένα νησί ειδικότερα, το οποίο είχε μια φυλή των μεγάλων και άγριων σκυλιών και ονόμασε το νησί "canaria" που προήλθε από τη λατινική λέξη για το σκυλί "canis." Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, τα νησιά γνωστά σήμερα ως Canary Islands κατοικήθηκε από μια φυλή που κλήθηκε "canarii." Τελικά, όλα τα νησιά ήρθαν να μαθευτούν ως Κανάριες νήσοι, τα νησιά των σκυλιών.

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ

Για την επόμενη χιλιετία, τα νησιά παρέμειναν σχετικά άθικτα από τον εξωτερικό κόσμο. Το 1402 ο Jean de Bethencourt έστησε πανί στις Κανάριες νήσους, που επιστρέφουν το 1404 για να αρχίσουν την κατάκτηση σοβαρά. Μερικά νησιά έπεσαν γρήγορα στους εισβολείς - Gran Canaria, tenerife και Λα Palma που αντιστάθηκαν σκληρά για σχεδόν έναν αιώνα έως ότου κατακτήθηκαν τελικά το 1495. Ένας κανάριος μύθος λέει πώς οι πολεμιστές Guanche έστειλαν τα άγρια πολεμικά σκυλιά τους κάτω στις παραλίες όπου απαιτείται από αυτά τα σκυλιά να κατάσφαξαν τους επιδρομικούς εισβολείς. Τελικά, το Guanche δεν θα μπορούσε να αντισταθεί τον ανώτερο εξοπλισμό των κατακτητών έτσι οι Guanche ανθρώποι και η γλώσσα τους στρίφθηκε.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ PRESA

Ο ρόλος που τα μυθικά σκυλιά των Κανάριων νήσων διαδραμάτισαν στην ανάπτυξη του Presa Canario είναι κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστος. Εντούτοις, ο ρόλος μιας γηγενούς φυλής στη σύνθεση του Presa Canario είναι σαφής. Perro de Bardino Majorero, ένα προϊστορικό σκυλί που θεωρείται σκυλί βοσκής δημιουργήθεικε στο Fuerteventura και διασκορπίστηκε καλά σε όλο το αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με την ιστορία της φυλής, το "Majorero" (στο παρελθόν θεωρείτο οτι ήταν εκλείψας) παρέχει το "verdino" (πρασινωπός-βαμμένος), αγροτικό παλτό, έκφραση, θάρρος, αξιοπρόσεκτο σύνολο δοντιών, και διάθεση για "την ταυρομαχία" με τα βοοειδή. Επίσης θεωρείται ότι και οι διάφορες ισπανικά φυλές μπορεί να είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη του Presa Canario. Perro de Ganado Majorero ήταν ένα ιβηρικό σκυλί βοοειδών που θεωρείται ότι είναι σχεδόν βεβαίο ένα συστατικό στη φυλή. Επίσης σημαντικοί ήταν οι διάφοροι τύποι Presa Espaρol και Alano Espaρol (το alano αναφέρεται πραγματικά στα ισπανικά Bulldog και όχι τη σύγχρονη φυλή) που χρησιμοποιήθηκαν επίσης στην κατάκτηση της Αμερικής. ( Ιδιαίτερα ενδιαφέρων εδώ είναι η προέλευση του Alano. 

Το 1556 ο Philip ΙΙ της Ισπανίας εισήγαγε τους μεγάλους αριθμούς του "English Alaunt" - τα παλαιά bulldog της Αγγλίας). Ο μιγάς ή η μικτή φυλή που δημιουργήθηκε από το συνδυασμό των ισπανικών φυλών χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους χασάπηδες και τους αγρότες ως σκυλιά εκμετάλλευσης, catchdogs, και φύλακες για τα βοοειδή και το ζωικό κεφάλαιο. Τα ιστορικά έγγραφα απαριθμούν το Bardino Majorero ως συνυπάρχοντας χωριστή φυλή μέχρι το 18ο αιώνα.
 
Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι αγγλικοί έμποροι ήρθαν στις Κανάριες νήσους ως προσωρινοί και μόνιμοι κάτοικοι, που φέρνουν μαζί τους τα σκυλιά τους, σκυλιά εργασίας και μονομάχους , ειδικότερα το Mastiff της Αγγλίας και το Bulldog. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, οι Άγγλοι έφεραν μαζί τους τις δικές τους παραδόσεις πάλης με τις οποίες οι φυλές τους και τα σκυλιά των νησιών αναμίχθηκαν αναπόφευκτα και αναπαρήχθησαν τελικά, για να παραγάγουν τον τελευταίο μαχητή.
 
Perro de Presa Canario σημαίνει κυριολεκτικά το κανάριο σκυλί του θηράματος. Η  λέξη presa  μπορεί επίσης να μεταφραστεί για να σημάνει τη σύλληψη ή να κρατήσει και σημαίνει επίσης το πραγματικό πιάσιμο του σκυλιού. Το Presa Canario μπορεί ακόμη και να μεταφραστεί αόριστα για να σημάνει το κανάριο μπουλντόγκ. Στο χρόνο, το σκυλί αναπαρήχθη απλώς για τη λειτουργία και όχι για τον τύπο. Για αυτά τα εργαζόμενα σκυλιά, και ως πολεμιστές και ως κυνηγοί και ως φύλακες, φυσικές δύναμης με συνδυασμό δύναμης καρδιάς, κίνησης, παράγουν τα μυϊκά σκυλιά με τα μεγάλα κεφάλια και τα ισχυρά σαγόνια. Κανένας φαινότυπος δεν υπήρξε, αλλά τα παραδοσιακά χρώματα προκύπτουν τελικά ως fawn, brindle και ο Μαύρο, πολλοί με άσπρα σημάδια.
 
Στη δεκαετία του '40 η πάλη σκυλιών απαγορεύθηκε και ενώ οι μυστικές πάλες συνεχίζονται εκείνο τον καιρό, ο Perro de Presa Canario μειώθηκε πολύ στους αριθμούς. Στάλθηκε στα αγροκτήματα και τις βουνοπλαγιές σαν φύλακας ζωντανών που ήταν σαφώς λιγότερο διαδεδομένο από αυτό που ήταν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μέσων ηλικιών.

ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΛΗΣ

Η αναδημιουργία της φυλής άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '70 από τα διάφορα aficionados που επιδίωξαν να συντηρήσουν την κληρονομιά του Presa Canario. Καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν γιατί τι θεώρησαν ότι ήταν  τα παραδοσιακότερα παραδείγματα στην ιδιοσυγκρασία, το θάρρος, το ένστικτο φρουράς, και την πτυχή. Διάφορες φυλές χρησιμοποιήθηκαν στην αναδημιουργία από διάφορους κτηνοτρόφους για τους διάφορους στόχους. Αυτές οι φυλές μπορεί να είχαν περιλάβει το Bullterrier, αμερικανικό Pitbull terrier, ο Great Dane, το Neapolitan Mastiff, το Fila Brasileiro, American Bulldog, το English Bulldog, το Bullmastiff, το Spanish Mastiff, το Doberman, το Dogue de Bordeaux, το Spanish Alano και το Perro de Ganado Majorero. Σαφώς, η λίμνη γονιδίων για το σύγχρονο Presa Canario είναι αρκετά εκτενής και μπορεί ακόμα να παραγάγει τα άτυπα δείγματα αυτής της δημιουργημένης φυλής.
 
Το 1982 μια ομάδα κτηνοτρόφων διαμόρφωσε το CEPRC (Club Espaρol del Presa Canario) tenerife που αναγνωρίστηκε το επόμενο έτος από το RSCE (Real Sociedad de Espaρa) στην Ισπανία για να προάγει τα ιδανικά αναπαραγωγής τους. Αυτή η ομάδα κτηνοτρόφων συνέχισε και τη φυλή Presa Canario μέσω σήμερα. Διάφορα σκυλιά εξήχθησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2001, το όνομα και τα πρότυπα Presa Canario τροποποιήθηκαν για να κερδίσουν την είσοδο στο FCI (Fιdιrattion Cynologique Internationale). Ο Μαύρος αποκλείστηκε ως παραδοσιακό χρώμα παλτών και το Presa Canario απομακρύνθηκε από την κληρονομιά του ως σκύλος εργασίας και πάλης με την αλλαγή του ονόματος φυλής "σε Dogo Canario" ή το κανάριο σκυλί.
 
Σύμφωνα με μερικούς από τους πιό σεβαστούς κτηνοτρόφους και τους δικαστές Presa Canario, η φυλή Presa Canario στην Ισπανία έχει υποβληθεί σε μια τεράστια εξέλιξη από την αρχή των ημερών της αναδημιουργίας και είναι αληθινά μια σύγχρονη φυλή.

ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΟ PERRO DE PRESA ΣΑΣ
 
Η φυλή Presa Canario είναι γνωστή για τη μεγάλη πίστη της στην ανθρώπινη οικογένεια, τη φυσική δυσπιστία ξένων, το αυστηρό βλέμμα, και την αριστοκρατία της στην ιδιοσυγκρασία. Το Presa δεν είναι ποτέ γνωστό για να απομακρύνεται και είναι ανώτερος φύλακας.

Katoikidia.com