Και η Wall Street Journal στο… πλευρό της Ελλάδας

Εντυπωσιακή -δεδομένης της μέχρι πρότινος στάσης τους- αλλαγή πορείας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στον ξένο Τύπο αναφορικά με την «ελληνική προσπάθεια» αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως έναντι της στάσης που προσώρας τηρεί η Ευρώπη – πρωτίστως η Γερμανία – απέναντι σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος χρέους που ταλανίζει τη χώρα μας και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό Νότο...

Έτσι, μετά τα χθεσινά άρθρα των Financial Times, σήμερα ήταν η σειρά της Wall Street Journal να πάρει θέση υπέρ της Ελλάδας! Συγκεκριμένα η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο επιφανούς Γερμανού οικονομολόγου, του κυρίου Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγου στην Berenberg Bank, με τον πολύ εύγλωττο τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»!

Ένα άρθρο που κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης της χώρας μας από την Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της. Ο χερ Schmiding τονίζει πως μια ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση χρέους ή ακόμα χειρότερα μια χρεοκοπία θα είχε ευρύτερες καταστροφικές επιπτώσεις στην ίδια την Ευρωζώνη, υπό την έννοια ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους σε όλους τους κρατικούς τίτλους που αποτιμώνται σε ευρώ. Επιπρόσθετα, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες είτε στα ελληνικά χρεόγραφα, είτε γενικότερα σε κρατικό χρέος των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών της Περιφέρειας θα εξαναγκάζονταν σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους. Συνεπώς, καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος, «δεν είναι σίγουρο τελικά ποια από τις δύο επιλογές διακυβεύει λιγότερο τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου», ενώ σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη προφανώς και δημιουργεί ... πιθανότητες για το ξέσπασμα μιας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στο συμπέρασμά του ο κύριος Schmiding εκτιμά πως η μέχρι σήμερα παρελκυστική, υπό την έννοια των συνεχών αναβολών λήψης μιας τελικής και συνολικής λύσης αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, πολιτική της ΕΕ καίτοι δεν μπορεί να κριθεί ως απολύτως αποτυχημένη, μάλλον πρέπει να αλλάξει σύντομα. Όσον αφορά δε την Ελλάδα, προτείνει ως πλέον πρόσφορη και «λογική» λύση μια πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, υπό την προϋπόθεση όμως πως η Αθήνα θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζοντας δε πως κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία».


protothema.gr
 

Εάν θέλετε να το δούν και άλλοι προωθήστε το με ένα like!