Όσα αξιοπερίεργα δεν ξέρετε για τους σκύλους!


Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για τον σκύλο σας; Κάνετε λάθος!
Χρειάστηκαν χρόνια μελέτης της συμπεριφοράς τους για να προκύψουν τα παρακάτω συμπεράσματα που, για άλλη μία φορά, θα σας επιβεβαιώσουν:
Αυτό δεν είναι ζώο, είναι άνθρωπος! 


Τα «σκυλίσια» φιλιά μπορεί να σας αρρωστήσουν

Μπορεί τα φιλιά που σας δίνει...

να είναι σημάδια ανιδιοτελούς αγάπης, όμως πρέπει να γνωρίζετε πως το στόμα του -όσο κι αν προσπαθείτε να πλένετε τακτικά- είναι γεμάτο μικρόβια, όπως σαλμονέλα, και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βακτήρια. Αυτά εισχωρούν στο στόμα του σκύλου σας από χαλασμένες ή βρώμικες τροφές, ή όταν χρησιμοποιεί την γλώσσα του ως χαρτί τουαλέτας. Με το φιλί του, τα μικρόβια αυτά εισχωρούν στο δικό σας στόμα και το λιγότερο που μπορούν να σας προκαλέσουν είναι πολύ δυσάρεστη διάρροια.

Τα ζωάκια μας μπορεί να «κολλήσουν» από εμάς

Δεν είναι σύνηθες αλλά συμβαίνει. Ο ιός H1N1 προσέβαλλε γάτες, σκύλους και… κουνάβια, λόγω της στενής επαφής από τους ιδιοκτήτες τους. Τα συμπτώματα στα ζώα ήταν πολύ πιο ήπια, όμως κάποια από αυτά έχασαν την ζωή τους. Άρα, οι κτηνίατροι συνιστούν, όταν είμαστε άρρωστοι, να πλένουμε καλλα τα χέρια μας και να μην κοιμόμαστε αγκαλιά με τα ζωάκια μας. Ακόμα, σκύλοι και άνθρωποι μπορούν να ανταλλάζουν μεταξύ τους βακτήρια E.coli καθώς και μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Οι σκύλοι «οσφρίζονται» τον διαβήτη

Μπορεί να ακούγεται σαν ατάκα από επεισόδιο της σειράς «Λάσση», όμως είναι αλήθεια. Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν την επικίνδυνη μείωση του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού και να τον θέσουν σε συναγερμό κλοτσώντας τον, γλύφοντας, κλαίγοντας και γαβγίζοντας. Και, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, εννιά στις δέκα φορές, η… μύτη τους αποδεικνύεται σωστή.

Οι σκύλοι έχουν βλέμμα ερωτευμένου

Όταν ο σκύλος σας σάς κοιτάζει βαθιά στα μάτια, το πιθανότερο είναι ότι θέλει να σας δείξει πόσο πραγματικά σας αγαπά –και όχι ότι σας παρακαλά για κάτι. Αρκεί το βλέμμα αυτό να μην συνοδεύεται από τεντωμένο σώμα και όρθια αυτιά, γιατί αυτό είναι σημάδι επιθετικής συμπεριφοράς. Τα σκυλιά υιοθετούν αυτήν την περίεργη συμπεριφορά μέσω της στενής επαφής με τους ανθρώπους.

Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν έως 250 λέξεις

Ο πιο έξυπνος και καλά εκπαιδευμένος σκύλος έχει την ευφυΐα ενός παιδιού δύο ετών ως προς την ικανότητά του να καταλαβαίνει λέξεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ερευνητές. Ο σκύλος αυτός μπορεί να καταλάβει έως 250 λέξεις, ενώ ένας μέσος σκύλος έως 150 λέξεις. Ποιες ράτσες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο έξυπνες; Οι Μπόρντερ Κόλεϊ, Κανίς, Γερμανικός ποιμενικός, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Ντόπερμαν Πίντσερ.

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τις γάτες και τους σκύλους

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον δύο θανάσιμους καρκίνους στις γάτες: Λέμφωμα και στοματικό καρκίνωμα. Οι σκύλοι με μακριές μουσούδες μπορεί να εμφανίσουν καρκινικούς όγκους στα ρουθούνια τους, ενώ αυτοί με κοντές μουσούδες είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα.

 in2life.gr