H Μεσόγειος «θερμαίνεται, ανεβαίνει και γίνεται πιο αλμυρή»


Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων «φυσικών» παραγόντων, η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου δείχνει να επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση στην Ισπανία...

Από το 2001 έως σήμερα η στάθμη έχει ανυψωθεί κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με την έκθεση Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο.


Η ανακοίνωση, πάντως, δεν διευκρινίζει αν τα συμπεράσματα έχουν υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Η εκτίμηση ότι η στάθμη έχει ανέβει 20 εκατοστά σε μια δεκαετία φαίνεται μεγάλη: Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών είχε ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.


Σύμφωνα επίσης με ισπανο-βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Geophysical Research-Oceans, και βασίστηκε στα μοντέλα της IPCC, η άνοδος της στάθμης στη Μεσόγειο μέχρι τα τέλη του αιώνα θα κυμανθεί από 3 έως 61 εκατοστά.


Οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε κλιματικά δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 1943-2008 και συλλέχθηκαν με ένα σύστημα παρατήρησης «μοναδικό στην Ισπανία και πρωτοποριακό στην Ευρώπη».


Σε άνοδο φέρεται να βρίσκεται και η περιεκτικότητα της Μεσογείου σε αλάτι, πιθανώς λόγω της αυξημένης εξάτμισης, η οποία οφείλεται με τη σειρά της στην άνοδο της θερμοκρασίας.


Διακυμάνσεις


Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου ανέβηκε τον 20ό αιώνα κατά 0,7 έως 0,8 βαθμούς Κελσίου, όσο και η θερμοκρασία του αέρα.


Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο ανεβαίνει όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπάρχουν όμως και αποκλίσεις λόγω «φυσικών» ατμοσφαιρικών μεταβολών: Το διάστημα 2005-2008, «η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή από ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα».


Όσον αφορά τη στάθμη, ο ρυθμός ανόδου ήταν μικρότερος στη Μεσόγειο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο στα τέλη του 20ού αιώνα. Αιτία ήταν η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή.


«Το επίπεδο της θάλασσας στη Μεσόγειο ανέβαινε κατά 1 έως 1,5 χιλιοστό ανά έτος από το 1943, αυτό όμως δεν φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι τώρα η ταχύτητα ανόδου επιταχύνεται» δήλωσε ο Μανουέλ Βάργκας Γιάνιεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.


Αυτού του είδος οι αποκλίσεις «πάντα θα συμβαίνουν. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα» εξηγούν οι ερευνητές.


Επισημαίνουν επίσης ότι, λόγω της «αδράνειας» με την οποία η θάλασσα αντιδρά στις θερμοκρασιακές μεταβολές της ατμόσφαιρας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και της στάθμης θα συνεχιστεί ακόμα και αν σταθεροποιηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν θέλετε να το δούν και άλλοι προωθήστε το με ένα like!