Απειλούν με ηλεκτρονικό πόλεμο σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και δίκτυα ελληνικών τραπεζών οι «Anonymous»

 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σουλιώτης
(από την Καθημερινή)
Με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αντι-Ασφάλεια» (Anti-security) απειλεί η ομάδα χάκερ «Anonymous»....

Την περασμένη Τρίτη αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δύο βίντεο με τα οποία τα μέλη της ομάδας προειδοποιούν για μπαράζ επιθέσεων με στόχο κυβερνητικές ιστοσελίδες και δίκτυα ελληνικών τραπεζών. 

Το πρώτο από τα δύο βίντεο περιέχει πλάνα από τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και ηχογραφημένο μήνυμα που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις αγριότητες στην Ελλάδα, γιατί μετά καμία χώρα δεν θα μείνει ανέπαφη από την πλεονεξία των τραπεζικών καρτέλ και των διεφθαρμένων κυβερνήσεων (...) ερχόμαστε ενώπιόν σας με ένα μεγάλο βάρος επάνω στις καρδιές μας». Το μήνυμα καταλήγει με τη φράση-ταυτότητα της ομάδας χάκερ «είμαστε οι Anonymous, είμαστε Λεγεών, δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνούμε». 



Το δεύτερο βίντεο περιέχει πλάνα από κινητοποιήσεις «Αγανακτισμένων» και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. «Σας παρακολουθούμε να υπογράφετε εξωφρενικά συμφωνητικά με το ΔΝΤ και να ξεπουλάτε τις ψυχές του λαού σας για να ικανοποιήσετε τους φίλους σας, χρησιμοποιώντας παρακρατικές ομάδες σαν προβοκάτορες, σε ειρηνικές διαδηλώσεις (...) μετατρέψατε τη χώρα σας σε παιχνιδότοπο για κερδοσκόπους», αναφέρουν μεταξύ άλλων. 


Αρχές Ιουνίου, οι Αnonymous απηύθυναν πρόσκληση μέσω του Twitter για ηλεκτρονική επίθεση εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο επιχείρησης με την καθόλου τυχαία επωνυμία «Οperation Grece», («Επιχείρηση Ελλάδα»). 

Επίσης, αρχές Φλεβάρη είχαν απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απειλώντας με αποκαλύψεις για σκάνδαλα που οδήγησαν την Ελλάδα στο ΔΝΤ. «Αν εσείς, κύριε Παπανδρέου, έχετε στη διάθεσή σας “άνδρες” με χημικά όπλα και πυροβόλα όπλα, εμείς έχουμε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: την ικανότητα να ενημερώσουμε όλη την υφήλιο για το ποιόν σας. Θα μάθει όλος ο κόσμος πόσο ίδιος είστε με τον Μουμπάρακ και τον Μπεν Αλί και τον Νετανιάχου. Θα μάθει όλη η υφήλιος για το πώς μεθοδεύσατε το ξεπούλημα του λαού σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». 

Από το 2003 Η ομάδα χάκερ ή κατά πολλούς κυβερνοακτιβιστών «Αnonymous» σύμφωνα με μια εκδοχή δραστηριοποιείται από το 2003, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστή όταν ως αντίποινα σε μέτρα κατά του Wikileaks και του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ έθεσε εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες των MasterCard, Visa, EBay, PayPal, MoneyBookers. 

Πιο πρόσφατα, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, οι Anonymous ανέλαβαν την ευθύνη για την παραβίαση ιστοσελίδας της κυβέρνησης της Τυνησίας, 50 κυβερνητικών ιστοσελίδων της Μαλαισίας, τραπεζών στην Αυστραλία και ακόμα της Bank of America και της CIA. Στην ιδρυτική τους διακήρυξη παραθέτουν αποφθέγματα προσωπικοτήτων, όπως του Τζορτζ Οργουελ, «στην εποχή της παγκόσμιας εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια αποτελεί επαναστατική πράξη» ή του Γαλιλαίου «όλες οι αλήθειες είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές από τη στιγμή που αποκαλύπτονται, το ζήτημα είναι η αποκάλυψή τους».