Μνήμη: Βοηθήστε την με 4 απλούς τρόπους

Μνήμη: βοηθήστε την να θυμηθεί

Το πώς χρησιμοποιείτε το μυαλό σας καθημερινά έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη σας ...
Αν τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε πιο συχνά από ποτέ πού έχετε αφήσει τα κλειδιά σας ή την κράτηση στο αγαπημένο σας εστιατόριο, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι γι’ αυτό.


1. Συζητήστε: μία καλή, πνευματική, χαλαρωτική, ενδιαφέρουσα κουβέντα με κάποιον μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη σας να πάρει τα πάνω της, σε αντίθεση με μία έντονη λογομαχία, που αποσυντονίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν συμμετέχουμε σε ουσιαστικές συζητήσεις, μπορούμε ευκολότερα να καταλάβουμε την οπτική γωνία του αλλου ατόμου, ακόμη και να μαντέψουμε τι θα πει στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο το μυαλό και η μνήμη βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση.
2. Περιορίστε το άγχος: κάθε φορά που φτάνετε αποφασιστική σε ένα δωμάτιο να κάνετε κάτι και συνειδητοποιήτε ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα γιατί βρεθήκατε εκεί, μη πανικοβάλλεστε: το άγχος και το στρες μιλάνε τώρα. Αν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, ίσως με κάποια αναπνευστική τεχνική, θα δείτε αμέσως τη διαφορά.
3. Ξένες Γλώσσες: μία πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Νευρολογικό Συνέδριο αποκάλυψε ότι όσο περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζουμε, τόσο καλύτερη είναι η μνήμη μας. Άνθρωποι που μιλούν 4 και 5 γλώσσες έχουν 5% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα – προβλήματα μνήμης – σε σχέση με όσους μιλούν μόνο δύο γλώσσες.
4. Μεσογειακή Διατροφή: Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή που περιέχει καθημερινά λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρι βοηθάει άμεσα τη μνήμη να λειτουργεί καλύτερα. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε πραγματικά καλά προϊόντα και βάλτε τα στο διαιτολόγιό σας πριν να είναι αργά.