ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ (GROENENDAEL)


Ύψος
: αρσενικά 62 cm, θηλυκά 58 cm
Βάρος: αρσενικά 25-30 kg, θηλυκά 20-25 kg
Προέλευση: Βέλγιο, 19ος αι.
Αρχικός προορισμός: φύλαξη προβάτων, φάρμας
 
Ένας δρομέας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Τα Γκρένενταλ είναι μία από τις δημοφιλέστερες φυλές στη χώρα μας. Γνωστά στην Ελλάδα ως «Βελγικά Λυκόσκυλα», προσελκύουν βλέμματα θαυμασμού με το παράστημά τους, την αβίαστη κίνηση, τη μεγάλη ευκινησία και τις ικανότητες φύλαξης....
Οι επιδόσεις τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές, σε εργασία και άθληση, αρκεί να έχουν την υποστήριξη, καθοδήγηση, εκπαίδευση και εκτόνωση, που χρειάζονται καθημερινά.
Ο βελγικός ποιμενικός Γκρένενταλ είναι ο πιο δημοφιλής και γνωστός στη χώρα μας από τ
ους τέσσερις διακριτούς τύπους της φυλής του βελγικού ποιμενικού, σύμφωνα με την κατάταξη της FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) και μοιράζονται ένα κοινό πρότυπο. Οι άλλοι, λιγότερο γνωστοί τύποι, Τερβίρεν (Tervueren), Μαλινουά (Malinois) και Λακενουά (Laekenois) διαφοροποιούνται σε υφή τριχώματος και χρώμα. Στην Αμερική ο κάθε τύπος αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη φυλή και διατηρεί ξεχωριστό πρότυπο, με τα Λακενουά να μην έχουν, προς το παρόν, δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα του Αμερικάνικου Κυνολογικού Ομίλου.
Μέσα από την ιστορία τους τα Γκρένενταλ, γνωστά στη χώρα μας ως «Βελγικά Λυκόσκυλα», κέρδισαν τη φήμη τους από την προσφορά τους προς τον άνθρωπο και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να γοητεύουν τις καρδιές μας με το κομψό τους παράστημα και την ισορροπημένη κίνηση. Τα ταλέντα τους στην υπακοή, στην ιχνηλασία, στο schutzhund, στη φύλαξη κοπαδιών και ακόμα στην έλξη, κρατούν ικανοποιημένους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς εργοδότες. Οι ικανότητές τους στο επάγγελμα του αστυνομικού, του διασώστη, του οδηγού τυφλών, του θεραπευτή, έχουν αποδειχτεί πολύτιμες για την κοινωνία. Ανεξάρτητα με την ανεκτίμητη προσφορά τους προς την ανθρωπότητα, η μεγαλύτερή τους αξία βρίσκεται στις καρδιές των αφεντικών τους, για τους οποίους αποτελούν ευγενικούς και απόλυτα αφοσιωμένους συντρόφους, πρόθυμους να δώσουν τα πάντα σε αυτούς που αγαπούν.
 
Ιστορία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας
Στο Βέλγιο στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχε μεγάλος αριθμός ποιμενικών σκύλων με πολύ μεγάλη διακύμανση τύπου και τριχωμάτων. Με κίνητρα καθαρά γνωστικά σχηματίστηκε μια ομάδα από ενθουσιώδεις κυνόφιλους, που θα ασχολούνταν με την επιλεκτική εκτροφή και τον καθορισμό προτύπων υπό την καθοδήγηση του κτηνίατρου, A. Reul, της Κτηνιατρικής Σχολής του Cureghem, ο οποίος δικαιολογημένα θεωρείται ο θεμελιωτής της φυλής.
Η φυλή επισήμως ξεκίνησε τη δεκαετία του 1890. Το 1891 ιδρύθηκε στις Βρυξέλες ο Όμιλος Βελγικού Ποιμενικού και την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο Cureghem μια συνάντηση 117 σκύλων, προκειμένου να επιλεγούν τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιλεκτικής εκτροφής, κρατώντας τις γραμμές εκτροφής αρκετά κλειστές με περιορισμένο αριθμό επιβητόρων. Το πρώτο λεπτομερές πρότυπο του βελγικού ποιμενικού συντάχθηκε μόλις το 1892. Σύμφωνα με αυτό υπήρχε μόνο μία φυλή με τρεις διαφορετικούς τύπους τριχώματος. Επειδή οι σκύλοι αυτοί ανήκαν μόνο σε απλούς ανθρώπους, η φυλή δεν είχε την ίδια αίγλη με άλλες, που ανήκαν σε ευγενείς και βασιλείς. Οι λάτρεις των Βελγικών Ποιμενικών συνέχιζαν να εργάζονται με μεγάλη αποφασιστικότητα προς την ομοιομορφία της φυλής και την εξάλειψη των σφαλμάτων και το 1910 ο τύπος και ο χαρακτήρας είχαν πλέον εδραιωθεί.
Μετά την αναγνώριση της φυλής το ενδιαφέρον άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτητα και να γίνεται φανερό πως, ενώ ονομάζονταν ποιμενικοί, τα Γκρένενταλ ήταν πολυτάλαντα ζώα και χάρη στην οξυδέρκεια και τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους μπορούσαν να εκτελούν μια ποικιλία καθηκόντων. Η γαλλική αστυνομία τα χρησιμοποιούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η νεοϋρκέζικη, που το 1908 εισήγαγε 4 σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα Γκρένενταλ αμερικανικής εκτροφής.
Την ίδια περίοδο τα Γκρένενταλ χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης αλλά και συντροφιάς και συμμετείχαν, με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας.
Κατά τη διάρκεια του Α΄  παγκοσμίου πολέμου διακρίθηκαν στο πεδίο μάχης ως αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς και ακόμα ως ελκυστείς μυδραλιοβόλων. Η διακεκριμένη συμμετοχή τους στον πόλεμο απογείωσε τη φήμη τους ακόμα και στην Αμερική, μέχρι την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του ‘30, οπότε και η δημοτικότητά τους έπεσε.  Ο Β΄  παγκόσμιος πόλεμος βρήκε τα Γκρένενταλ για μία ακόμη φορά στην υπηρεσία του στρατού, να χρησιμεύουν για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
 
Εμφάνιση
Ο Βελγικός Ποιμενικός Γκρένενταλ μοιράζεται, σύμφωνα με τη FCI (Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία), το ίδιο πρότυπο με τους άλλους τρεις τύπους Βελγικού Ποιμενικού και συνεπώς έχει τον ίδιο σωματότυπο, μέγεθος και συμπεριφορά. Η διαφοροποίηση, σύμφωνα πάντα με την FCI, γίνεται στο χρώμα και στον τύπο τριχώματος: τα Laekenois είναι σκληρότριχα και ανοιχτόχρωμα, τα Malinois κοντότριχα και τα Tervueren  μακρύτριχα, με κοινό τύπο τρίχας, που στη βάση της είναι ανοιχτόχρωμη, ενώ στην άκρη γίνεται μαύρη. Τα Groenendael, ο πιο αναγνωρίσιμος και δημοφιλής τύπος στη χώρα μας, έχουν ομοιόμορφο μαύρο χρώμα και μακρύ πυκνό τρίχωμα. Λίγο άσπρο στο στήθος και στα δάχτυλα είναι αποδεκτό.
Η φυλή των Βέλγικων Ποιμενικών είναι μεσαίου-μεγάλου μεγέθους, με ισορροπημένη κατασκευή, συνοχή και αρμονικές διαστάσεις, που συνδυάζει την κομψότητα και τη δύναμη. Δεν υπάρχουν επιμέρους σημεία, που να ξεχωρίζουν στην υπερβολή τους. Το σώμα είναι κομψό και  καλοσχηματισμένο.  Το κεφάλι στέκεται ψηλά, τα αυτιά έχουν σχήμα μυτερό τριγωνικό, η μουσούδα είναι λεπτή, χωρίς χαλαρά χείλη και το στόμα μεγάλο και χαρακτηριστικό. Η παρουσία πυκνού εσωτερικού μανδύα τριχώματος, που προστατεύει από το κρύο, γίνεται αντιληπτή από την αφράτη όψη του, ενώ ο εξωτερικός μανδύας προστατεύει από τη βροχή.
Το Γκένενταλ έχει ζωντάνια, εγρήγορση και αυτοπεποίθηση. Η στάση του δεν υποδηλώνει φόβο ή επιθετικότητα και η έκφραση του προσώπου του δείχνει πάντα προσήλωση με έξυπνα σπινθηροβόλα μάτια.
Πρόκειται πάντα για μία φυλή δρομέων: το σχήμα των μυών και των κοκάλων προϊδεάζει για μεγάλη ευκινησία, δυναμικό άλμα και μια εκκίνηση σπάνιων επιδόσεων για εξημερωμένους σκύλους.
 
Συμπεριφορά
Είναι ένας σκύλος παρατηρητικός, τολμηρός και δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και πάντα σε εγρήγορση, έτοιμος να βουτήξει στη δράση. Μαζί με το έμφυτο ταλέντο να φυλάει κοπάδια εμφανίζει εξαιρετικές ικανότητες φύλαξης χώρου. Χωρίς δισταγμό αποτελεί τον πεισματάρη και ενθουσιώδη προστάτη του αφεντικού του. Συνδυάζει όλες τις ποιότητες, που είναι αναγκαίες για έναν τσοπάνο, φύλακα, σκύλο άμυνας και βοήθειας. Ακόμα και όταν δε βρίσκεται σε εργασία, πρέπει να είναι πάντα σε κίνηση, προσεκτικός και άγρυπνος. Στη σχέση του με τους ανθρώπους είναι παρατηρητικός και επιφυλακτικός με τους άγνωστους, χωρίς να παρουσιάζει έκδηλη ανησυχία. Με αυτούς, που γνωρίζει καλά, είναι ιδιαίτερα τρυφερός και φιλικός, δείχνει ενθουσιασμό για το ενδιαφέρον τους και είναι κτητικός και προστατευτικός.
 
Ικανότητες
Τα Βελγικά Λυκόσκυλα λατρεύουν κάθε μορφής πρόκληση. Ενεργητικά, έξυπνα, ευκίνητα και ασυγκράτητα πιστά, τα σκυλιά αυτά, που αρχικά χρησίμευαν για προστασία, διέπρεψαν ως μυστικοί αγγελιοφόροι κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και ως στρατιωτικοί φύλακες κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Στην εποχή μας εργάζονται ως διασώστες, οδηγοί τυφλών, αστυνομικοί, σκύλοι θεραπείας και διαπρέπουν σε σειρά σκυλίσιων αθλημάτων από υπακοή έως ιχνηλασία.
 
Υγεία
Οι εκτροφείς και οι ιδιοκτήτες Βελγικών Ποιμενικών παρακινούνται να ελέγχουν τους σκύλους τους για δυσπλασία των ισχύων, προβλήματα ώμων, όρασης και θυρεοειδή.
 
Κάνει για μένα;
• Εξαιρετικά πιστοί προς την οικογένεια, οι βελγικοί Γκρένενταλ μπορούν να τα πάνε θαυμάσια με παιδιά, όμως είναι συνήθως επιφυλακτικοί με τους ξένους και τους άλλους σκύλους. Ας μην ξεχνάμε πως ο αρχικός τους σκοπός ήταν η φύλαξη της φάρμας. Ο ρόλος τους ήταν να απαλλάσσουν το χώρο από παρείσακτους ή τουλάχιστον να ειδοποιούν για την άφιξη των ξένων.
• Παρά το δυνατό ένστικτο φύλαξης που βρίσκεται βαθειά ριζωμένο στην προσωπικότητά του, το Γκρένενταλ μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό κατοικίδιο για τον κατάλληλο ιδιοκτήτη. Η φυλή ταιριάζει καλύτερα με άτομα, που ζητούν ένα σύντροφο ιδιαίτερα δραστήριο, ευφυή, πρόθυμο να ευχαριστεί, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικό και… κάπως πεισματάρη.
• Αν δεν υπάρχει δυνατότητα έντονης άσκησης και εκτόνωσης, αν ο φράχτης του σπιτιού σας είναι χαμηλός, καλύτερα να αποφύγετε τη συγκεκριμένη φυλή. Οι περισσότεροι Γκρένενταλ που καταλήγουν σε φιλοζωικά σωματεία ή καταφύγια, συνήθως έρχονται από άτομα, που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην ένταση της προσωπικότητάς τους. 
Σκύλοι ιδιαίτερα τρυφεροί, αποζητούν τα χάδια και την προσοχή. Θα έρθουν να σταθούν μπροστά σας και θα σας κοιτάξουν επίμονα στα μάτια, περιμένοντας το επόμενο παράγγελμα.  Η προσωπικότητά τους θα ταιριάξει καλύτερα με ένα έμπειρο αφεντικό, που μπορεί να κρατά το σκύλο του συνεχώς απασχολημένο με υπαίθριες εργασίες ή παιχνίδι. Μετά την ολοκλήρωση των καθημερινών καθηκόντων το πολύπλευρο ταλέντο τους για προστασία και η στοργικότητά τους θα ανταμείψουν τέτοια αφεντικά με περίφημη συντροφιά.
 
Βελγικός Γκρένενταλ σε λίγα λόγια
Μέγεθος:
Μεσαίο προς μεγάλο με μέσο ύψος 60 cm και βάρος 25 kg
Τρίχωμα:
Πλούσιο, διπλό με πυκνό χνουδωτό υπόστρωμα και μακρύ εξωτερικό μανδύα.
Χρώμα:
Μαύρο. Μικρά λευκά στίγματα στο στέρνο, στο σαγόνι και στα δάχτυλα είναι αποδεκτά.
Άσκηση:
Μεγάλη ανάγκη για εκτόνωση, δράση, κίνηση. Καθημερινή εντατική άσκηση είναι απαραίτητη.
Εκπαίδευση:
Μεγάλες δυνατότητες στην εκπαίδευση εργασίας, δίψα για προστασία και ανάληψη καθηκόντων. Έντονη προσωπικότητα.
Με τα παιδιά;
Τα πάει καλά με τα παιδιά της οικογένειας. Με παιδιά εκτός σπιτιού είναι συγκρατημένος.
Με άλλα κατοικίδια;
Αν κοινωνικοποιηθεί σωστά από νωρίς, θα τα πάει καλά. Καλύτερα να αποφεύγεται η συμβίωση με σκύλους ιδίου φύλου.
Μου ταιριάζει;
Θα πρέπει να είστε αποφασισμένοι να διαθέσετε καθημερινά χρόνο στην εκπαίδευση και εκτόνωση του αφοσιωμένου αυτού συντρόφου και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.  Θα μένει μέσα μαζί σας, θα πηγαίνετε μεγάλες βόλτες καθημερινά και ένας κήπος με ασφαλή ψηλή περίφραξη είναι επίσης ευπρόσδεκτος για ασφαλές παιχνίδι και άσκηση.
Ευχαριστούμε το εκτροφείο Clever Canin (τηλ.: 2295042468, 6944-390356, clevercanin@hellasnet.gr Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε) και τους Κώστα και Αλέξανδρο Ιωαννίδη για τη φωτογράφηση των υπέροχων Βελγικών τους.