Το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε πολιτικό σοκ...

Του Γιώργου Κύρτσου
Η κυβερνητική ηγεσία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μια ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι της τρόικας να εφαρμόσει εξαιρετικά δυσάρεστα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα και από την άλλη οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τις πολιτικές εφεδρείες για να συνεχίσει την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου.
Μικρό προβάδισμα

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μικρό....
εκλογικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ, το οποίο γίνεται οριακό στη σύγκριση μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν εκλογικά κυρίαρχο στις δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό άλλωστε η ηγεσία του δεν απέκλειε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό με στόχο την πολιτική εξουθένωση της ΝΔ.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι στη διάρκεια των επόμενων μηνών το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί, σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, στη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει στη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου διάφορα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα «πακέτα» μέτρων λιτότητας, που αναμένεται να στρέψουν τους περισσότερους πολίτες κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των βασικών εκφραστών της.
Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2009 δίνοντας υποσχέσεις για αυξήσεις και παροχές. Διατήρησε το προβάδισμα στις περιφερειακές εκλογές του 2010 διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και πως το 2012 η Ελλάδα θα αφήσει οριστικά πίσω της το μνημόνιο.
Μόλις αρχίσει ο νέος γύρος κυβερνητικής προσαρμογής στις υποδείξεις της τρόικας και αντιληφθούν οι πολίτες τις διαστάσεις της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θα κλιμακωθεί η πολιτική και εκλογική φθορά του ΠΑΣΟΚ.
Η κριτική που ασκείται εντός της κυβέρνησης στην πολιτική του μνημονίου προετοιμάζει το έδαφος για την εμφάνιση του κόμματος του κ. Δημαρά και άλλων στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκαν να καλύψουν πολιτικά τη στρατηγική του μνημονίου.
«Γαλάζιο» πλεονέκτημα

Η δημοσκοπική κάμψη του ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται προς το παρόν με ανάλογη υποχώρηση της ΝΔ. Το πιθανότερο είναι ότι, μόλις η κυβερνητική παράταξη περάσει από τη δημοσκοπική κάμψη στην έκδηλη αδυναμία, θα δημιουργηθούν συνθήκες εκ νέου συσπείρωσης των ψηφοφόρων γύρω από τη ΝΔ.
Από τη στιγμή που θα αποκτήσει η ΝΔ σταθερό και στη συνέχεια άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, θα επικρατήσει η λογική της χαμένης ψήφου σε βάρος του ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Μπακογιάννη. Τα δύο μικρότερα κόμματα της Κεντροδεξιάς τρέφονται προς το παρόν από την εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ. Η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ θα δοκιμάσει την πολιτική αντοχή τους, εφόσον έχουν επενδύσει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΝΔ να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Πηγή:  www.citypress.gr