ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

 
Πλύση εγκεφάλου είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία κάποιος ή κάποιοι, συστηματικά χρησιμοποιούν ανήθικους τρόπους χειραγώγησης, προκειμένου να σε πείσουν να συμμορφωθείς - συμφωνήσεις με τις επιθυμίες τους, πολλές φορές εις βάρος του δικού σου καλού και συμφέροντος...
Αυτή η τεχνική χειραγώγησης μπορεί να είναι ψυχολογική ή οποιαδήποτε άλλη και λειτουργεί υποσυνείδητα στη σκέψη, τη συμπεριφορά ακόμα και στα συναισθήματα και τελικά στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Η επιτυχία της μεθόδου οφείλεται στο γεγονός ότι στο τέλος θεωρείς ότι μία σκέψη που ουσιαστικά σου έχει επιβληθεί νομίζεις ότι είναι αποτέλεσμα δικής σου ελεύθερης επιλογής.

Το κλειδί λοιπόν μιας επιτυχημένης χειραγώγησης είναι  να πάψεις να σκέφτεσαι και να δέχεσαι ό,τι σου προσφέρουν στο πιάτο. Αυτό επιτυγχάνεται όταν υπάρχει πληθώρα μηνυμάτων-πληροφοριών με τα οποία σε βομβαρδίζουν διακαώς σε σημείο που να μην προλαβαίνεις να τα επεξεργαστείς ουσιαστικά αλλά απλώς να τα απορροφάς.



Να σε αφήνουν να
νομίζεις ότι έχεις το δικαίωμα της επιλογής, μίας επιλογής η οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αφού δίνεται μέσα σε όρια που δεν βλέπεις ... και τα οποία ούτως ή άλλως θα σε οδηγήσουν να επιλέξεις αυτό που θέλουν "θες να καθαρίσεις το πάτωμα πριν ή μετά το φαγητό"? 


Να σου σερβίρουν έτοιμες απόψεις ενώ σε κρατούν παθητικό και
υπνωτισμένο μπροστά σε μια τηλεόραση που άπαξ και ανοίξεις κολλάς αφού το τρεμόπαιγμα της οθόνης κρατά το βλέμμα σου προσκολλημένο για ώρες σε επαναλαμβανόμενα μηνύματα, ενώ τα προγράμματα που προωθούνται τις "καλές ώρες", τις ώρες δηλαδή που ο εγκέφαλός σου είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να φιλτράρει τις πληροφορίες που λαμβάνει, είναι προγράμματα καθαρά ψυχαγωγικά και σε καμία περίπτωση εκπαιδευτικού ή ιστορικού περιεχομένου, και κρατούν το μυαλό σου σε αδράνεια.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, σου ενισχύουν την ιδέα ότι αυτό που φοβάσαι περισσότερο μπορεί να συμβεί ...  
 


Το παιχνίδι του εκφοβισμού
είναι μία πολύ καλή τακτική χειραγώγησης και πολύ επικίνδυνη. Όταν αισθάνεσαι ότι απειλήσε με οποιονδήποτε τρόπο, παίρνεις βεβιασμένα αποφάσεις και κάνεις κινήσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανες.