ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Η τιμή του χρυσού έφθασε σήμερα το πρωί σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, καθώς η ισοτιμία του δολαρίου έναντι των κυριότερων άλλων νομισμάτων, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ο πληθωρισμός στην Κίνα συνέχισε να αυξάνεται.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τιμή του χρυσού έφθασε τα 1.479,01 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 1.473,16 δολάρια ανά ουγγιά...«Βλέπουμε την τιμή του χρυσού να φθάνει στα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερη άνοδος βραχυπρόθεσμα, μέσα στο τρέχον περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων τιμών πετρελαίου», δήλωσε στέλεχος επενδυτικής εταιρίας.
 

Σε πραγματικούς όρους - αφού υπολογισθεί ο πληθωρισμός - η υψηλότερη τιμή του χρυσού σημειώθηκε το 1980, καθώς αντιστοιχεί σε σημερινή τρέχουσα τιμή σχεδόν 2.500 δολαρίων. Ανοδικά συνέχισε να κινείται και η τιμή του ασημιού, φθάνοντας στα 42,41 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 1980.
 

Η οικονομία της Κίνας και οι εξαγωγές της συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας να υπερβούν στο τέλος Μαρτίου για πρώτη φορά τα 3 τρις. δολάρια.
 

Παράλληλα, όμως, ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε το Μάρτιο σε ετήσια βάση στο 5,4% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε τέσσερις φορές τα επιτόκια.
 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 9,7%, ελάχιστα χαμηλότερα από το 9,8% του τελευταίου τριμήνου του 2010.