Wikileaks: Ο Σπέκχαρντ «συμβουλεύει» τον Δρούτσα

Απόρρητα τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία...
Δύο μέρες πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αμερική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 30 Ιανουαρίου, για να τον προετοιμάσει για την συνάντηση του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον...

Ο Αμερικάνος πρέσβης προτρέπει τον υπουργό να δείξει αποφασισμένος ότι είναι έτοιμος να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι απλώς ένας διπλωμάτης που εξηγεί θέσεις.

Μάλιστα είπε ότι η αποφασιστικότητα που θα έδειχνε στην επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής θα μποτούσαν να ενισύσουν την ποθανότητα συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα, με το Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η λίστα των ηγετών που θέλουν να συναντηθούν με τον Ομπάμα είναι μεγάλη.

Πιο συγκεκριμένα, τον συμβούλεψε πως να συζητήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Κύπρου, όπου τον προέτρεψε να εξηγήσει πως η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσιγκτον να πρόσεξε τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προσωπικές προσπάθειες Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμα, το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη αναφέρει ότι ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Μιλόσοσκι ως φιλική και θερμή.

Επίσης, επέστησε την προσοχή στο διαρκείας τρεισήμισι ωρών δείπνο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Λονδίνου, ως σημάδι της θερμής σχέσης τους και της σοβαρότητας του σκοπού τους.

Τέλος, ο αμερικανός πρέσβης αναφέρει δήλωση του Δημήτρη Δρούτσα, που λέει ότι ελπίζει «να επαναλάβει ορισμένες επιτυχείς διαδικασίες από την προσέγγιση Παπανδρέου - Τζεμ της περιόδου 1999 - 2004, για την πραγματοποίηση βημάτων από κοινού σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η Μέση Ανατολή και το Ιράν, συνεχίζοντας εκ παραλλήλου τις υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις για τα ευαίσθητα θέματα της σχέσης».