Κουφονήσια, η εξαίρεση στη μιζέρια!


 











Ένα από τα πρώτα μαθήματα στη δημοσιογραφία είναι ότι πρώτα γράφουμε το κείμενο και μετά το διαβάζουμε, ώστε να «ξεχωρίσουμε» τον τίτλο που το χαρακτηρίζει...
Στο σύντομο αφιέρωμα στο Κουφονήσι, το οποίο επισκεφθήκαμε πριν λίγες ημέρες, ξεκινάμε ανάποδα μετά… λόγου γνώσεως: 

Ο τίτλος που μας καρφώθηκε από την αρχή γι’ αυτό το μικρό νησί-πρότυπο ήταν «η εξαίρεση της μιζέριας»…

Σε μια ελληνική επαρχία που ρημάζει, σε χωριά που παίρνουν ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, σε νησιά που για να επιβιώσουν έχουν «ξεπουληθεί» στον τουρισμό, δεν αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το Κουφονήσι, που όχι μόνο σφύζει από ζωή και ενέργεια, αλλά «κρατάει» τους νέους ανθρώπους κι έχει καταφέρει (με πολλή προσπάθεια) να πετύχει την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη χωρίς να προσβάλει την αισθητική, ούτε να καταστρέψει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά;

Το Κουφονήσι είναι αυτή τη στιγμή το μέρος της Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανθρώπων! Από τους 366 μόνιμους κατοίκους του νησιού οι 110 (σχεδόν ο ένας στους τρεις) είναι νέοι κάτω των 28 ετών! Αριθμός απίστευτος για ένα σχετικά απομονωμένο μικρό νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, όμως έχει την εξήγησή του. Οι νέοι μένουν στο Κουφονήσι γιατί έχουν δουλειά. Κι έχουν καταφέρει να είναι ο μοναδικός ελληνικός οικισμός με τόσο μικρό πληθυσμό που δεν έχουν μόνο γυμνάσιο και λύκειο, αλλά και ΤΕΕ με ειδικότητα στους υπολογιστές!

Το Κουφονήσι (για την ακρίβεια το Πάνω Κουφονήσι, διότι υπάρχει και το σχεδόν ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, στα νότια) κατοικείται αδιάλειπτα από τα προϊστορικά χρόνια. Για το όνομά του υπάρχουν δύο εκδοχές: Η  πρώτη υποστηρίζει πως το όνομα προέρχεται από την αρχαιότητα και το πήρε από τον κόλπο που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών και του Γλαρονησίου και λεγόταν «Κουφός Λιμήν», δηλαδή απάνεμο λιμάνι, όπου μπορούσε να ελλιμενιστεί πλοίο.

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία Κουφονήσια οφείλεται στις πολλές σπηλιές και τα ιζήματα γύρω-γύρω στο νησί, χωρίς συμπαγή βράχο, δηλαδή «κουφό» χώμα.
Επί αιώνες το Κουφονήσι ήταν ένα ψαροχώρι. Ακόμα και σήμερα στο νησί λειτουργούν περισσότερες από 20 τράτες, όπου εφοδιάζουν καθημερινά τα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια. Αν εξαιρέσεις του κατοίκους του νησιού, οι μαγευτικές του παραλίες ήταν άγνωστες για όλους. Η τουριστική ανάπτυξη ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια με τη λειτουργία των πρώτων ενοικιαζόμενων δωματίων. Σήμερα στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 50 καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) και ανάλογη είναι και η ανάπτυξη σε εστιατόρια και μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ και το ποτό σου.

Με έκταση μόλις 4,3 τ.χλμ. στο Κουφονήσι το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι… αυτοκίνητο. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς αυτοκινήτου μέσω ferry-boat από τη Νάξο, όμως ο μεγαλύτερος δρόμος του νησιού (που οδηγεί στην ανατολική παραλία Πορί) δεν ξεπερνάει τα 3 χλμ. Η πρόσβαση προς τις πιο δημοφιλείς παραλίες (Φοίνικας, Φανός, Πλατιά Πούντα-Ιταλίδα) γίνεται άνετα με τα πόδια ή με καϊκάκι, το οποίο έχει συχνά δρομολόγια από το λιμάνι του νησιού έναντι… συμβολικού τιμήματος.

Η διαμονή, το φαγητό και η διασκέδαση απευθύνονται σε κάθε είδους βαλάντιο. Βρίσκεις από σουβλατζίδικο και φούρνο με εξαιρετικές φρέσκες λιχουδιές κάθε πρωί μέχρι εστιατόριο με «άποψη» στη γεύση και ψαροταβέρνα, όπου πας μόνος σου στην κουζίνα και διαλέγεις το μενού.

Αυτό που μένει στον επισκέπτη από το Κουφονήσι είναι η ισορροπία. Παρ’ ό,τι η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη (2,5 ώρες από τη Νάξο ή 7 ώρες από την Αθήνα) δεν δίνει την εντύπωση νησιού «άγονης γραμμής», ξεχασμένο από τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, δεν είναι και προορισμός όπου «βουλιάζει» από τον κόσμο ή ενοχλεί με ακραίες καταστάσεις (πολύ δυνατή μουσική, έκτροπα από μεθυσμένους νέοι κτλ.). Ένας προορισμός γι’ αυτό που οι Έλληνες εννοούμε όταν λέμε «διακοπές»: Εξαιρετικές παραλίες, καλό φαγητό, ευγενικοί και γελαστοί άνθρωποι και προσιτές 
Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης