Αυξάνονται δραματικά οι άστεγοι


Δραματική αύξηση των αστέγων δείχνουν τα στοιχεία της ΜΚΟ "Κλίμακα".
Ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 25% μέσα στο τελευταίο έτος, ενώ ως το τέλος του 2010 υπολογίζονταν στις 20.000...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζουν σε αυτοσχέδια χαρτόκουτα, με τις οικογένειές τους να επιβιώνουν όπως όπως σε παραπήγματα.
Υπάρχουν όμως και ποιοτικές, ας ειπωθούν έτσι, διαφορές, σε σχέση με την εικόνα των άστεγων τα προηγούμενα χρόνια.
Η καινούργια γενιά αστέγων, τουλάχιστον στην Αθήνα, στην πλειονότητά τους, δεν είναι πολίτες εξαρτημένοι από ναρκωτικά ή αλκοόλ.
Αντίθετα είναι άνθρωποι οι οποίοι μέχρι χθες είχαν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο, το οποίο όμως χάθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο αριθμός αυτών των αστέγων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Αυξητικοί οι δείκτες και στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη οι άστεγοι παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Τα αιτήματα για παροχή βοήθειας είναι κάθε μέρα εκατοντάδες.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός, ότι η λίστα των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου, που διαθέτει ο δήμος έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Όπως δημοσιεύεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο μέσος όρος ηλικίας, στο 70% των ανθρώπων αυτών, είναι τα πενήντα έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως, ανύπαντρες μητέρες γύρω στα πενήντα έτη με δύο παιδιά.
Όπως έχει διαπιστωθεί, το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.