Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η υποβάθμιση των ΗΠΑ

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P
Δραματική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία συνιστά, η χωρίς ιστορικό προηγούμενο, υποβάθμιση των ΗΠΑ ...
από τον χρηματοπιστωτικό οίκο Standard & Poor’s,
από την κατηγορία ΑΑΑ στην κατηγορία ΑΑ+.

Το πρωτοφανές γεγονός, συμβαίνει τη στιγμή που η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της αύξησης των spreads και κατ΄ επέκταση του κόστους του δημόσιου δανεισμού και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παρ΄ ολίγο χρεωκοπία της χώρας, που απεφεύχθη μετά από συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων, για αύξηση του εξωτερικού δανεισμού. Σημειώνεται ότι oι Αμερικανοί βρίσκονται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το θέμα της υποβάθμισης εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.


Με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εκφράζεται με οργή και να κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμό» και «χονδροειδές λάθος 2 τρις δολαρίων», οι επενδυτές εμφανίζονται διεθνώς θορυβημένοι και ειδικότερα η Κίνα η οποία κατέχει αμερικανικά χρεόγραφα αξίας μεγαλύτερης από 1 τρις δολάρια.


«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ενήμερος για την απόφαση του οίκου να υποβαθμίση την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, μάλιστα η είδηση αυτή δεν τον απέτρεψε από το να φύγει από το Λευκό Οίκο και να μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.


Ο οίκος αξιολόγησης, Standard&Poor΄s αιτιολόγησε την απόφαση του εξαιτίας των προβλημάτων του χρέους και του ελλείμματος των ΗΠΑ λέγοντας ότι το σχέδιο για τη μείωση του χρέους στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια όπως ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία της προηγούμενες μέρες δεν είναι αρκετό.


Η Κίνα έχει «τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις Η.Π.Α. να ασχοληθούν με το πρόβλημα του χρέους τους», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, μετά από την ανακοίνωση της υποβάθμισης από τον οίκο Standard&Poor’s.


«Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις Η.Π.Α. να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους» ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο.


«Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα» πρόσθεσε.


Ωστόσο άλλοι σχολιαστές αναφέρουν ότι, οι  συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody's Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.


Έκτακτη συνεδρίαση της G7


Την επίσπευση της σύγκλησης έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εν μέσω ανησυχιών για διάχυση της κρίσης χρέους.


Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γάλλο πρόεδρο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διευκρίνισε ότι συμφώνησαν για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου εντός των επόμενων ημερών, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική, εν όψει της συνεδρίαση της G8.


Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Βρετανίας, ενώ η Άγγελα Μέρκελ επικοινώνησε με τους Μπερλουσκόνι και Κάμερον.


Εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε ότι «όλοι συμφώνησαν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου».


Συναγερμός για παγκόσμιο ντόμινο


Φρένο στην κρίση που στοχεύει πλέον στην καρδιά της Ευρώπης προσπαθούν να βάλουν οι ηγέτες της ΕΕ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας και κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών πραγματοποιούσαν συνεχείς διαβουλεύσεις για να σταματήσουν το ντόμινο στην ευρωζώνη, ενώ η ΕΚΤ συμφώνησε χθες να προχωρήσει σε αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Για αυτό ζήτησε ως αντάλλαγμα την άμεση λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις των χωρών.


Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου επανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν καθώς βαθαίνει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Την έκδοση ευρωομολόγων έχουν ζητήσει στο παρελθόν αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι αλλά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.


Η επαναφορά του θέματος της έκδοσης ευρωομολόγων που έχει απορρίψει στο παρελθόν η Γερμανία οφείλεται στη νέα επίθεση που πραγματοποιούν οι αγορές στην Ευρωζώνη. .

«Καθήκον η υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ»

Κορυφαίος αξιωματούχος του οίκου Standard & Poor's, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση.


«Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.