Ιταλοί επιχειρηματίες θέλουν να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα για να βοηθήσουν την χώρα τους

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Ιταλίας υπέγραψαν και δημοσίευσαν στις εφημερίδες μια διακήρυξη στην οποία προσφέρονται να αγοράσουν εγχώρια ...
κυβερνητικά ομόλογα για να βοηθήσουν τη χώρα.
“Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, είμαστε εδώ”, αναφέρεται στη διακήρυξη, η οποία υπογράφεται από τους επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιταλίας, περιλαμβανομένων της εταιρείας ελαστικών Pirelli, του ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni και της εταιρείας υποδημάτων πολυτελείας Tod’s.

“Όχι, δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε την Ιταλία να γίνεται αδέκαρη”, υπογραμμίζουν οι 24 υπογράφοντες τη διακήρυξη, η οποία δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την επιχειρηματική εφημερίδα Milano Finanza.

“Περίπου το 50% του δημόσιου χρέους της Ιταλίας βρίσκεται σε ιταλικά χέρια. Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας (…), είμαστε εδώ”, υπογραμμίζουν.
“Είμαστε μια ισχυρή, πλούσια χώρα, με ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά με ένα συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σημαντικά χαμηλότερο απ’ αυτό της Βρετανίας, χαμηλότερο απ’ αυτό της Γερμανίας”, αναφέρεται στη διακήρυξη, η οποία υπογράφεται επίσης από οικονομολόγους και διευθυντές επενδυτικών κεφαλαίων. “Οι βιομηχανίες μας, οι τράπεζές μας είναι ισχυρές”, προστίθεται.

Ωστόσο φαίνεται ότι δεν συμφωνούν όλοι με την έκκληση για αγορά ιταλικού χρέους. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ιταλίας, η Intesa Sanpaolo, έδειξαν πως η εν λόγω τράπεζα μείωσε από το Μάρτιο την έκθεσή της σε ιταλικά ομόλογα κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει τώρα στην κατοχή της 64 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιταλικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 79% του συνόλου των κρατικών ομολόγων που κατέχει.

www.antinews.gr