Αυξημένα κατα 70% σε σχέση με το 2010 αναμένεται να είναι φέτος τα «λουκέτα» που θα μπουν στα εμπορικά καταστήματα του νομού Θεσσαλονίκης.... Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του έτους το 20% των καταστημάτων του νομού είναι πολύ πιθανό να «κατεβάσει ρολά». Την εκτίμηση αυτή έκανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κώστας Χαντζαρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Χαντζαρίδη, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του εμπορικού κόσμου. Σε αυτό συντελεί και η μεγάλη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων – η μείωση της εμπορικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε τουλάχιστον 20%.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ επισήμανε πάντως ότι «πινελιά» αισιοδοξίας στη φετινή διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, αποτέλεσε η εκ νέου παρουσία στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης επισκεπτών από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και επιβατών κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν φέτος στο λιμάνι της πόλης. «Αυτοί οι άνθρωποι, που είχαμε χρόνια να τους δούμε να μπαίνουν στα μαγαζιά μας, με τις αγορές τους ισοσκέλισαν, έστω και ελαφρά, τις απώλειές μας», σημείωσε.
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Χαντζαρίδη, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αποτελεί παραδοσιακά καθοριστικό παράγοντα για την τελική διαμόρφωση των αριθμών, σε επίπεδο τζίρου και κίνησης. «Τώρα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και οι τελευταίοι εκδρομείς, και συνήθως κάθε οικογένεια αφού κάνει ταμείο, προβαίνει στις απαιτούμενες αγορές για το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.