«Εμπόλεμη ζώνη» το Λονδίνο- Επιστρατεύονται 16.000 αστυνομικοί (vid)

Για τρίτη ημέρα το Λονδίνο παραδόθηκε στιςδιαθέσεις ομάδων νεαρών που προέβησαν σε εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων ...
και σε πλιάτσικο εμπορευμάτων, χωρίς να διστάσουν να μπουν και σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών....  Οισυμπλοκές με την αστυνομία συνεχίστηκαν ενώ κτίρια, αυτοκίνητα, λεωφορεία και κάδοι απορριμμάτων τυλίχτηκαν στις φλόγες. Επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του ο Ντέιβιντ Κάμερον, συγκαλώντας εκτάκτως το κοινοβούλιο για συνεδρίαση.  Επιστρατεύεται αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών. 

Κτίρια παραδόθηκαν τη νύκτα στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Η αστυνομική παρουσία ήταν σαφώς πιο έντονη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες των ταραχών, αν και αυτό δεν απέτρεψε τις ζημιές και τις λεηλασίες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα διακόψει για μια ημέρα τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου και θα το συγκαλέσει για να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη ώστε να προβεί σε μια δήλωση για τις ταραχές που σημειώνονται στο Λονδίνο επί τρεις διαδοχικές νύκτες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του για να προεδρεύσει, επίσης, την επείγουσα συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra.

"Πρόκειται ξεκάθαρα για εγκληματικότητα", δήλωσε ο Κάμερον προς τους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ. "Ο κόσμος δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους της Βρετανίας". Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι, από απόψε, οι αστυνομικές δυνάμεις στο Λονδίνο θα αυξηθούν από 6.000 σε 16.000 αστυνομικούς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν, νωρίτερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Οι νεαροί συνεννοούνται μέσω μηνυμάτων σε κοινή υπηρεσία κινητών τηλεφώνων και στο Twitter, με τη συμμετοχή ακόμα και δεκάχρονων. Η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι 334 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Οι κατηγορίες για ανεπαρκή αντίδραση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των Λονδρέζων υποχρέωσαν την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι να διακόψει τις διακοπές της και να επιστρέψει στο Λονδίνο όπου προήδρευσε σύσκεψης με την ηγεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας – της προσωρινής ηγεσίας μετά την παραίτηση των κορυφαίων στελεχών λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

Τρεις συλλήψεις για «απόπειρα δολοφονίας» κατά αστυνομικών

Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών , ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η «κατάστασή του ήταν στάσιμη». Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Τρεις ύποπτοι συνελήφθηκαν λίγο αργότερα.


Λιτότητα η αιτία

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

"Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει", δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

"Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας "δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν", του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.