Υπέγραψε σε dt χρόνο για τον χρυσό ο Παπακωνσταντίνου


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ...
υπέγραψε σήμερα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, αφού για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης των 1,3 δισ ευρώ η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1800 περίπου εργαζόμενους
Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή, μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.
Το συνολικό έργο αναπτύσσεται:
-        στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης με το μεταλλείο Ολυμπιάδας
-        στην Ολυμπιάδα με την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και την απομάκρυνση / αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού
-        στις Σκουριές με την ανάπτυξη επιφανειακού/υπογείου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού
-        στις Μαύρες Πέτρες/ Μαντέμ Λάκκο με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου και
-        στο Στρατώνι με την επέκταση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.

Το υπουργείο θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του έργου έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε:
α) να καλυφθούν πλήρως οι αυστηρές απαιτήσεις των περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και των Υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων.
β) να εφαρμοσθούν οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί στα τεχνικά κείμενα της ΕΕ.
γ) να καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις και οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που προκύπτουν από Οδηγίες, Κανονισμούς και Αποφάσεις της ΕΕ.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι στο σχεδιασμό του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως:
α) την υλοποίηση μεθόδου ανάκτησης του χρυσού με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων (εφαρμογή τεχνολογίας ακαριαίας τήξης).
β) την απομάκρυνση όλων των παλαιών και ιστορικών αποθέσεων στείρων, σκουριών και τελμάτων στην περιοχή, που αποτελούν διαχρονικές πηγές ρύπανσης.
γ) την εφαρμογή μεθόδου εκμετάλλευσης και διαχείρισης τελμάτων και στείρων που απαιτεί τον ελάχιστο δυνατό χώρο κατάληψης.
δ) τη λιθογόμωση (δηλ το πλήρες κλείσιμο) όλων των νέων αλλά και παλαιών χώρων υπόγειας εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα την αποφυγή διαταραχών του εδάφους και τη μείωση των όξινων απορροών των μεταλλείων.
ε) την επεξεργασία των νερών μεταλλείου και όλων των εγκαταστάσεων έτσι ώστε όχι μόνο να υπερκαλύπτονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσικών επιφανειακών και υπόγειων νερών της περιοχής αλλά να ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος των φυσικών αποδεκτών της χώρας.

στ) τη δημιουργία, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές στεγάνωσης και διαχείρισης, ενιαίου χώρου απόθεσης των στείρων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας στον Κοκκινόλακκα όπου θα διατεθούν εκτός των νέων και οι παλιές και ιστορικές σκουριές και τέλματα που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή.
ζ) την απόθεση των στερεών αποβλήτων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας τόσο στον Κοκκινόλακκα όσο και στις Σκουριές που θα γίνεται σε ξηρή μορφή (ξηρά απόθεση).
η) την συγκέντρωση των βασικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας του έργου σε μια μόνο περιοχή (Μαντέμ Λάκκου) με την κατασκευή υπόγειας σήραγγας σύνδεσης του Μαντέμ Λάκκου με τα μεταλλεία Ολυμπιάδας μήκους 8,5 Km.
θ) την πλήρη απομάκρυνση / αποκατάσταση του χώρου διάθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας.

Όλα τα ανωτέρω, καθώς και ένα πλήθος περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών που επιβάλλονται με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ δίνουν την δυνατότητα επανεκκίνησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που από την αρχαιότητα γνώρισε και έζησε με αυτή.
Όμως σήμερα η επανεκκίνηση αυτή γίνεται:

α) με την πλέον σύγχρονη λογική,

β) τους αυστηρότερους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής και

γ) τις πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις

ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να προωθήσουμε τη δημιουργία βιώσιμης μεταλλείας στην περιοχή.

Θα κάνουν έργα
Ανεξάρτητα και επί πλέον των προαναφερόμενων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ συμφώνησε και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δια του εκπροσώπου της δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολή ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται
  • με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής
  • με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής
  • με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή
  • με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας
  • με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα.
Η εξειδίκευση όλων των ανωτέρω δράσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα γίνει άμεσα και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία μέσω ενός συμφωνητικού που θα συνομολογήσουν τόσο η εταιρεία όσο και η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της.
Τέλος με την υπογραφή της ΑΕΠΟ του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το ΥΠΕΚΑ εκτιμά βάσιμα ότι οι προοπτικές της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Ελλάδα ανοίγονται σε ένα νέο δρόμο όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν προς όφελος της χώρας.
protothema.gr
alldaynews4you.gr