Φωτογραφία-σοκ από τα μοιραία κοντέινερ

Αποκαλυπτικές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέμεναν στη Ναυτική Βάση τα κοντέινερ από το 2009 που οδήγησαν στην τραγωδία ...
Παραμορφωμένο το εξωτερικό μέρος ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους (Vid)

Λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", που στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους και από την οποία τραυματίστηκαν 62 άτομα ... μία φωτογραφία έρχεται να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονταν τα εκρηκτικά.
Στη φωτογραφία, που εξασφάλισε το "Politis Online", φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν από τη φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" και στην περιοχή του  ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.
Το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στη φωτογραφία, είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.
Εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών παρέμεναν στη Ναυτική Βάση εκτεθειμένα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Φεβρουάριο του 2009.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μαρία Αβραμίδου, που εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό "Κάπιταλ" της Λεμεσού, η χθεσινή τραγωδία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", έχει τις ρίζες της στο 2009, όταν ένα πλοίο ξεκίνησε για να μεταφέρει πυρομαχικά από το Ιράν στη Συρία.
Το πλοίο κατέπλευσε στη Λεμεσό, όπου κατασχέθηκε το φορτίο του, 98 κοντέινερ γεμάτα με πυρομαχικά, βλήματα αρμάτων, πυροβολικού, σφαίρες, πεπιεσμένη πυρίτιδα και γομώσεις απλές και μαγνησίου.
Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο Μακάριος Δρουσιώτης, ανταποκριτής της εφημερίδας, αποφασίστηκε τα πυρομαχικά να στοιβαχτούν στη Ναυτική Βάση.

 
<iframe frameborder="0" width="480" height="362" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xjuu92"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xjuu92_kypros-anatinaksh_news" target="_blank">KYPROS ANATINAKSH</a> <i> by <a href="http://www.dailymotion.com/koukos_81" target="_blank">koukos_81</a></i>
Ο διοικητής του στρατοπέδου, Αντρέας Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση.
Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους.
Το θέμα είχε συζητηθεί και πριν από μια εβδομάδα, όπου σε σύσκεψη με την συμμετοχή αρχηγού, του υπαρχηγού της ΕΦ και του διοικητή της Διεύθυνσης Υλικού πολέμου, έπειτα από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ένα από τα 81 εμπορευματοκιβώτια (τα υπόλοιπα 17 ήταν άδεια), ο διοικητής τους είχε ενημερώσει ότι υπήρξαν αλλοιώσεις στα κοντέινερ, όπου φυλαγόταν το υλικό, και ότι φούσκωσαν και έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε κάτι.
Επανέλαβε προφορικά το αίτημα που είχε διατυπώσει δύο φορές με επιστολή -η πρώτη εστάλη πριν μήνες χωρίς να δοθεί απάντηση και η δεύτερη μόλις την περασμένη εβδομάδα- για την κατασκευή στεγάστρων, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε πρόθεση μετακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων.
Οι του ΓΕΕΦ απάντησαν να μην ανησυχεί και πως "δεν έχει τίποτε"...