Χέρια

 
Τα χέρια παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις των πολιτών στην πλατεία Συντάγματος. Στη φωτογραφία, οι παλάμες των χεριών ανοίγουν και σημαδεύουν τη Βουλή και τους εκλεκτούς του κυρίαρχου λαού. Οι περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν και τα δυο χέρια για να μουντζώσουν, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι έξαλλοι...

 
Στη δεύτερη φωτογραφία, αν και οι παλάμες βρίσκονται πάλι απέναντι από τη Βουλή, δεν πρόκειται για μούντζες. Εδώ, οι πολίτες που συμμετέχουν στη λαϊκή συνέλευση υψώνουν το χέρι τους για να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τις προτάσεις. Η δια ανατάσεως της χειρός ψηφοφορία ξεχωρίζει από τη μούντζα, αφενός επειδή η παλάμη δεν ανοίγει και αφετέρου επειδή οι πολίτες σηκώνουν μόνο το ένα χέρι – αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα σίγουρο, αφού κάποιοι σηκώνουν και τα δυο χέρια.
 
Στην τρίτη φωτογραφία, το χέρι της κυρίας χαμηλώνει για να προσφέρει ένα ανιδιοτελές χάδι σε έναν αδέσποτο σκύλο. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη χρησιμότητα των χεριών στο μούντζωμα και στην ψηφοφορία, αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος χρησιμοποίησης των χεριών. Ας χαϊδευτούμε λίγο.