Το YouTube ξεκινά να προσφέρει πρόσβαση σε κινηματογραφικές ταινίες στους χρήστες του

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, το YouTube βρίσκεται πολύ κοντά το κλείσιμο μιας πρωτοφανούς συμφωνίας με τα μεγάλα στούντιο του Hollywood ώστε να...
προσφέρει ακόμα περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες στους επισκέπτες του. Η είδηση αυτή έρχεται την ίδια περίοδο που το YouTube ανέβασε 3000 ταινίες διαθέσιμες προς ενοικίαση για τους επισκέπτες από ΗΠΑ…


Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά οι εταιρίες Sony Pictures Entertainment, Universal Pictures και Warner Brothers έχουν συμφωνήσει να νοικιάζουν ταινίες μέσω του YouTube. Ο Salar Kamangar, επικεφαλής του YouTube, έγραψε πρόσφατα στο blog της εταιρίας ότι στη νέα ενότητα movies «θα βρείτε όλο και περισσότερο περιεχόμενο που σας αρέσει στο YouTube, που τώρα είναι διαθέσιμο σε 350 εκατομμύρια συσκευές». Οι τιμές που ζητούνται από το YouTube είναι ανταγωνιστικές με τις αντίπαλες online υπηρεσίες όπως το iTunes.


Δύο μικρότερα studio, η Lionsgate Entertainment, και η Weinstein Company (καθώς και ανεξάρτητες εταιρίες) έχουν διαθέσιμες ταινίες στο YouTube ταινίες με χρέωση από $2 έως $4. Βέβαια οι πληροφορίες θέλουν το YouTube να δοκιμάζει εναλλακτικές στρατηγικές για την όλη ιδέα των ενοικιάσεων αφού παρά τη δημοτικότητα του (δύο δις βίντεο την ημέρα), δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο στην αγορά.


Τα παραπάνω μεγάλα στούντιο, με τα οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις το YouTube, έχουν τον έλεγχο ενός σημαντικού κομματιού της κινηματογραφικής παραγωγής, όμως σημαντική θα είναι η απουσία των ταινιών από τη Walt Disney, την 20th Century Fox και την Paramount Pictures (που ελέγχουν το 60% της αγοράς στη Βόρειο Αμερική). Ενδεικτική της φάση όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι η άρνηση από το YouTube να σχολιάσει το άρθρο των New York Times.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το YouTube κατά το παρελθόν βρέθηκε στο στόχαστρο των εταιριών παραγωγής ταινιών, λόγω της στάσης του στο θέμα των δικαιωμάτων των videos που ανέβαζαν οι χρήστες (όταν αυτά ήταν αποσπάσματα από ταινίες και σειρές). Τότε το YouTube είχε αξιοποιήσει το Digital Millennium Copyright Act, αφαιρώντας videos μόνο όταν το ζητούσε συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης των δικαιωμάτων. Η μητρική της Paramount, η Viacom, είναι ακόμη στα δικαστήρια με το YouTube για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.


Ο χρόνος θα δείξει εάν το YouTube (με τη δύναμη της Google στην οποία πλέον ανήκει) θα καταφέρει να αλλάξει το τοπίο στις online ενοικιάσεις κινηματογραφικών ταινιών.