Προθέρμανση: το Α και το Ω της γυμναστικής

 Μπορεί να περνάμε πολλές ώρες πάνω στον διάδρομο ή το κολυμβητήριο. Αν όμως δεν περνάμε πρώτα από το στάδιο μιας μελετημένης και σωστής προθέρμανσης, κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε σοβαρά. ..
1. Οι ασκήσεις προθέρμανσης βοηθούν το σώμα να ετοιμαστεί σωστά, δηλαδή να ζεσταθεί, για να υποδεχτεί το βασικό πρόγραμμα γυμναστικής, χωρίς ανεπιθύμητους τραυματισμούς.

2. Η προθέρμανση αποτελείται από δύο φάσεις: μία γενική και μία ειδική. Τι σημαίνει αυτό όμως; Κατά τη διάρκεια της πρώτης, όλες οι κινήσεις γίνονται ομαδικά, περιλαμβάνοντας όλους τους μύες. Συνήθως ένα χαλαρό δεκάλεπτο στον διάδρομο ή το ποδήλατο, αλλά και κινήσεις που βοηθούν τις κλειδώσεις μας να ζεσταθούν και να χαλαρώσουν. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει προετοιμασία των μυών για την έντονη και βασική δραστηριότητά τους.


3. μία σταδιακή προθέρμανση ανεβάζει ομαλά και σταδιακά τη θερμοκρασία των μυών και βελτιώνει την ελαστικότητά τους.


4. ο βαθμός ή το επίπεδο της προθέρμανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με βασικότερους το είδος του αθλήματος, την ηλικία του αθλητή, την εμπειρία και την φυσική του κατάσταση.


5. Ανάμεσα στην προθέρμανση και την κυρίως δραστηριότητα δεν πρέπει να μεσολαβούν πάνω από είκοσι λεπτά.


6. Ιδανικό θα ήταν να δίνατε μεγάλη προσοχή στους ώμους, τα γόνατα και τους συνδέσμους, που είναι και τα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς.

www.nooz.gr