Και ο Τούρκος υποψήφιος του ΔΝΤ σε ροζ σκάνδαλο;

Μπορεί «στα χαρτιά» ο Κερμάλ Ντέρβις να είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την θέση του Ντομινίκ Στρος Καν...
στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού έβγαλε την Τουρκία από την κρίση, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αναφέρουν οι New York Times…



Ο αντιπρόεδρος στο Brooking Institution, ήταν υπουργός Οικονομικών της...

Τουρκίας από το 2001 έως το 2002 και κατάφερε να βγάλει την χώρα του από μια βαθιά οικονομική κρίση.

Μιλά άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά και είναι εξοικειωμένος με την λειτουργία οργανισμών παρόμοιων με το ΔΝΤ όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.Μέχρι εδώ όλα καλά…


Όμως, ο κος Dervis έχει ένα «ροζ» μυστικό το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, θα τον δυσκόλευαν να αφοσιωθεί στην δουλειά του.


Πριν από χρόνια, ενώ ήταν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διατηρούσε ερωτική σχέση με την υφισταμένη του, που τώρα δουλεύει στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Στάνισλας Μπάλτσερακ, που γνώριζε για τη σχέση αφού δούλευε στον ίδιο όροφο με το ζευγάρι.


Ο Ντερβίς ήταν άγαμος, σε αντίθεση με τη γυναίκα, η οποία ήταν παντρεμένη, ανέφερε ο Μπάλτσερακ, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε, πάντως, εκθειάζει τα προσόντα του Τούρκου πρώην υπουργού. «Δεν ήταν ένας συνηθισμένος γραφειοκράτης» είπε και πρόσθεσε «Έπαιρνε αποφάσεις γρήγορα και ήτα υπερβολικά δυναμικός».


Πράγματι, σημειώνει το δημοσίευμα αυτά τα προσόντα του Ντέρβις είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήταν ο καταλληλότερος για την θέση του διευθυντή του ΔΝΤ. Θα αντιπροσώπευσε μια γέφυρα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο από το οποίο παραδοσιακά επιλέγεται το «αφεντικό» του διεθνούς οργανισμού αλλά και στις οικονομικά αναδυόμενες χώρες που τώρα απαιτούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στους παγκόσμιους οικονομικούς θεσμούς.


Οι New York Times, προσθέτουν ότι ο Κεμάλ Ντερβίς είναι στενός φίλος του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο συμβουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 2001 όταν ο κ. Ντερβίς ήταν υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και ο κ. Παπανδρέου υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας. Από τότε, ο κ. Ντερβίς παρείχε συμβουλές στον Γιώργο Παπανδρέου με πολλούς τρόπους.


Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πολλά νυχτερινά τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ ο Τούρκος υποψήφιος για το νο. 1 του ΔΝΤ ήταν ενεργός συμμετέχων στα ετήσια συμπόσια του Γιώργου Παπανδρέου στα διάφορα ελληνικά νησιά.

www.faretra.gr