Tι κάνετε όταν σας κλέβουν κείμενα και φωτογραφίες από το blog σας;

Blogger logo
Αφορμή για αυτό το blog post αποτέλεσε ένα post στο Facebook όπου κάποιος φίλος παραπονιόταν ότι κάποιο άλλο blog έκλεψε κείμενο από το δικό του χωρίς να μπει καν στον κόπο να αναφέρει πηγή. Ήταν κάτι για το οποίο ήθελα να γράψω εδώ και καιρό όμως, καθώς το έχουμε αντιμετωπίσει και προσωπικά. Αν το blog είναι στο Blogger ή στο Wordpress υπάρχει λύση...

Στο Blogz.gr έχουμε μια πολύ αυστηρή πολιτική και δεν κάνουμε δεκτά posts τα οποία είναι αντιγραφές. Αυτή η πολιτική, μας έχει στοιχίσει αλλά δεν είναι κάτι που διαπραγματευόμαστε, το site έχει δημιουργηθεί για να αναδεικνύει τη δουλειά των bloggers.
Τι μπορείτε να κάνετε όμως όταν αντιληφθείτε ότι κάποιο blog έχει πάρει δικό σας κείμενο χωρίς να αναφέρει πηγή; 

Θα ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε "πολιτικά ορθό" να έχει γράψει κάποιος άλλος blogger μια μικρή περίληψη για το δικό σας post, ακόμα και να το σχολιάσει θετικά ή αρνητικά, αρκεί κάπου να αναφέρεται ως πηγή το blog σας και μάλιστα με link.
Τις περισσότερες όμως φορές το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, το κείμενο και οι φωτογραφίες έχουν γίνει copy paste χωρίς καμία αλλαγή και χωρίς καμία αναφορά στο δικό σας post.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση;
Ξεκινούμε με την υπόθεση ότι έχετε ήδη προσπαθήσει να επικοινωνήσετε με τον blogger και ότι οι προσπάθειές σας απέβησαν άκαρπες. Φροντίστε να είστε ευγενικοί στο αίτημα σας (δύσκολο, αλλά η ευγένεια δεν κοστίζει κάτι).
Αν το blog το οποίο έχει αντιγράψει υλικό από εσάς είναι της μορφής xxx.blogspot.com ανήκει στην πλατφόρμα δηλαδή της Google η λύση είναι εξαιρετικά απλή και αυτό γιατί και η Google έχει μια αυστηρή πολιτική εναντίον των αντιγραφών και συμμορφώνεται με τη Digital Millennium Copyright Act
Αν νομίζετε ότι το παραπάνω κείμενο είναι μόνο για δικηγόρους έχετε δίκιο, ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι από το να βάλετε δικηγόρο να καταθέσει μήνυση εναντίον του άλλου blog.
Ξεκινήστε από τη σελίδα της Google για το Digital Millennium Copyright Act. Οι τρόποι κατάθεσής της αίτησης είναι τρεις (fax, mail και ευτυχώς και online). Τη φόρμα κατάθεσης της αίτησης online για καταπάτηση των δικαιωμάτων σας μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι, ευγενικοί (μη ξεχνάτε ότι την αίτησή σας την διαβάζει κάποιος άνθρωπος) και δώσετε όλα τα links, τόσο από το δικό σας blog όσο και από αυτό του αντιγραφέα.
Blogger DMCA
Επίσης να θυμάστε ότι υπογράφετε ένα επίσημο έγγραφο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες. Δεν θέλω να σας φοβίσω απλά τονίζω ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που γράφετε. Με το που στείλετε την αίτηση θα σας έρθει ένα αυτόματο e-mail απάντησης ότι η αίτησή σας έχει γίνει δεκτή (δίνοντάς σας κάποιο αριθμό πρωτοκόλλου) .
Μπορεί να περάσουν και δύο εβδομάδες πριν σας απαντήσει η Google είναι γεγονός όμως ότι απαντά! Αν αποδειχθεί η αντιγραφή, τότε το post αφαιρείται από το blog και ενημερώνεστε. Στην περίπτωση μάλιστα που ο blogger επιμένει και το ανεβάσει ξανά τότε μπορείτε να επανέλθετε και οι κυρώσεις που επιβάλλονται αυξάνονται.
Για το Wordpress τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, αν και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει προσωπικά την υπηρεσία οπότε δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα για το χρόνο αντίδρασης. Διαβάζουμε ότι είναι επίσης πολύ μικρός και ότι είναι το ίδιο αυστηροί επίσης.
Wordpress report spam
Από τη μπάρα επιλέγετε να κάνετε Report as Spam το blog. Στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί συμπληρώνετε με σαφήνεια (να θυμάστε ότι το διαβάζει πάντα κάποιος άνθρωπος) και χωρίς εντάσεις το αίτημά σας.
Wordpress report spam
Ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε καμία από τις δύο φόρμες,