CNBC: Εάν κινηθείτε γρήγορα θα αποφευχθεί το χειρότερο



Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη πρέπει να κινηθουν άμεσα, αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν, προειδοποιεί σε νέο άρθρο του το CNBC.

Eδώ και αρκετές εβδομάδες...

η αγορά πλήττεται από τις φήμες, τα σχόλια και τις αναλύσεις για τον χρόνο και τον τρόπο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στις τράπεζες που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα, όσο και στις κυβερνήσεις που θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ειδήσεων του CNBC, κ. Patrick Allen, η ιστορία αυτή γύρω από την Ελλάδα, έχει ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την ευρύτερη κρίση χρέους της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής. Οπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί ότι το default είναι αναπόφευκτο.

Επίσης, και οι πολιτικοί της Ευρωζώνης παράλληλα αρνούνται να δηλώσουν επίσημα ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι αναπόφευκτη για τη χώρα ενώ… off the record δηλώνουν ότι ήδη διεξάγονται συζητήσεις γύρω από το ελληνικό θέμα και ότι η αναδιάρθρωση είναι πλέον ζήτημα του «πότε» και του «πώς», και όχι του «εάν»…

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics, κ. Carl Weinberg, ο οποίος είχε μάλιστα προβλέψει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα πριν από… 12 μήνες, η περαιτέρω άρνηση του αναπόφευκτου, θα δημιουργήσει σοβαρότατους κινδύνους, οι οποίοι θα ξεπεράσουν αυτούς που θα δημιουργούσε μια απλή συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Οπως σημειώνει ο οικονομολόγος σε note που έστειλε στους μεγάλους πελάτες του, η αναδιάρθρωση δεν είναι πλέον κάτι το αδιανόητο αλλά το αναπόφευκτο για την Ελλάδα.

Οπως προσθέτει, οι εκτιμήσεις της αγοράς πως η Ελλάδα είναι πια στο χείλος του default είναι ένα στοίχημα το οποίο, σε περίπτωση που για τρίτη συνεχόμενη φορά η χώρα αποτύχει στους δημοσιονομικούς στόχους του τριμήνου, θα το κάνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο για το ΔΝΤ να το παραβλέψει και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χώρα.

Οπως προειδοποιεί ο κ. Weinberg, τώρα που οι αντιδράσεις γύρω από τις διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, η Ελλάδα και όλοι αυτοί που επιβλέπουν την οικονομία της πρέπει να κινηθούν άμεσα .

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, εάν η αγορά πιέσει τώρα την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα θα κάνει… μεγάλη χάρη, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην Ευρωζώνη. Οσο περισσότερο περιμένει η Ελλάδα και το καθυστερεί, τόσο πιο πολύ θα κοστίσει το σχέδιο, και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για haircut στους ομολογιούχους.

Ο κ. Robert Barrie, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Credit Suisse, υποστηρίζει από την πλευρά του πως η προοπτική αναδιάρθρωσης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός από τους επενδυτές, καθώς, όπως τονίζει, ο άμεσος αντίκτυπος μιας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της περιφέρειας στους τραπεζικούς κλάδους εκτός της περιοχής, δεν θα είναι και τόσο σημαντικός.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η έκθεση του «πυρήνα» της Ευρωζώνης στο περιφερειακό χρέος είναι σχετικά μικρή με τη Γερμανία, ωστόσο, να είναι το κράτος που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον κίνδυνο, δεδομένης της έκθεσης του τραπεζικού της συστήματος. Ομως, όπως τονίζει, οι αρχές στο Βερολίνο πιθανώς να εκτιμήσουν ότι το κόστος από την ελληνική αναδιάρθρωση θα είναι χαμηλότερο, τόσο σε πολιτικούς όρους όσο και σε όρους νομισματικής πολιτικής, από το να δώσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα ή στους άλλους προβληματικούς της γείτονες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

kerdos.gr