Το Facebook Ανοίγει την Τεχνολογία των DataServer του σε Όλους

Το Facebook είναι μακράν το δημοφιλέστερο Social Network και ίσως και το δημοφιλέστερο site στο Internet. Με πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες, δισεκατομμύρια φωτογραφίες και αμέτρητα terabytes πληροφοριών είναι λογικό να χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύ, servers και ισχυρή υποδομή για να μπορέσει να υποστηρίζει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών του με ταχύτητα και αξιοπιστία.
Μέχρι πρόσφατα το Facebook νοίκιαζε data servers, κάτι ασύμφορο και ακριβό για μία τόσο μεγάλη εταιρία και γι’ αυτό προχώρησε στην κατασκευή ενός τεράστιου Data Server στο Prineville, το οποίο ήδη λειτουργεί, ενώ ήδη κατασκευάζει ένα ακόμα στο Rutherford.



Στα πλαίσια των παραπάνω επενδύσεων το Facebook αποφάσισε να ερευνήσει τρόπους για την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και χρημάτων, και έδωσε σε 3 μηχανικούς του την δυνατότητα να αφοσιωθούν για περίπου 2 χρόνια στην συγκεκριμένη έρευνα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και το Facebook αποφάσισε να τα δημοσιοποιήσει και να επιτρέψει σε όλες τις εταιρίες να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη τεχνογνωσία, το design και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για να μειώσουν τα κόστη τους και την ενέργεια που καταναλώνουν χωρίς να πληρώνουν licencing fees στο Facebook.
Ας δούμε αναλυτικά τι ανακοίνωσε ο Mark Zuckerberg σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Facebook παρουσία αντιπροσώπων πολλών μεγάλων εταιριών.
Το Facebook λοιπόν άνοιξε τις προδιαγραφές και τα αναλυτικά σχέδια (design documents) που εφαρμόστηκαν για να δημιουργήσουν τους servers και τα datacenters του.  Σύμφωνα με την εταιρία η servers που κατασκεύασε είναι 38% πιο αποτελεσματικοί στην κατανάλωση ενέργειας από αυτούς που πωλούνται στην αγορά ενώ  υπάρχει και 24% μείωση κόστους στην κατασκευή τους!
Για να πετύχουν τα παραπάνω οι μηχανικοί της εταιρίας καινοτόμησαν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς συνδυάζοντας τον τρόπο κατασκευής των servers, των βάσεων τους, του software αλλά και του ίδιου του κτιρίου που θα στεγάσει τον σχετικό εξοπλισμό.
Πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν επενδύσει σε σχετικές βελτιώσεις και τεχνολογίες αλλά κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν. Η Google φημίζεται για την μυστικότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και πολλοί μιλάνε για μεγάλη νίκη του Facebook τόσο στις εντυπώσεις όσο και στην ουσία αφού ουσιαστικά μειώνει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ανταγωνιστών του.
Το Facebook τόλμησε και έκανε πραγματικά open source όλες τις τεχνολογίες, τις παρουσιάζει στο Open Compute Project website που έφτιαξε και φιλοδοξεί να τις βελτιώσει με την βοήθεια άλλων εταιριών που θα τις χρησιμοποιήσουν. Το ενδιαφέρον είναι πραγματικά τεράστιο και γι’ αυτό στην παρουσίαση υπήρχαν αντιπρόσωποι από εταιρίες όπως η Apple, το PayPal, η Zynga αλλά και το Twitter που πλέον έχει μεγαλώσει σημαντικά και άρχισε να σκέφτεται και αυτό την δημιουργία δικού του datacenter.

Αρχικά η κίνηση του Facebook είναι σημαντική μόνο και μόνο γιατί μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας (δείτε περισσότερα στη Σελίδα Green On Facebook) ενώ το open sourcing ολόκληρης της τεχνολογίας (που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Facebook), βοηθάει το image της εταιρίας κάνοντας της πρωτοπόρο στον τομέα αυτό και παράλληλα χτυπάει ανταγωνιστικές εταιρίες που θεωρούσαν ότι η τεχνολογία των server τους είναι ένα κρυφό, περιουσιακό στοιχείο τους.