Αρχίζει ολομέτωπη ταξική επίθεση και στις ΗΠΑ - Τώρα ανακάλυψε το χρέος των ΗΠΑ το ΔΝΤ !


Άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και για τον αμερικάνικο λαό. Αφού λοιπόν το αμερικάνικο δημόσιο ενίσχυσε με τρισεκατομμύρια δολάρια τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας, εκτυπώνοντας χρήμα απο το πουθενά, ... τώρα οι σειρήνες του ΔΝΤ φωνάζουν για περιστολή των δημοσίων δαπανών και έλεγχο του ΧΡΕΟΥΣ !!! Μια χαρά πέτυχαν το παραμύθιασμα των Ελλήνων, Ιρλανδών και Πορτογάλων ... οπότε ήρθε η ώρα, να στραφεί η διαδικασία σιγά σιγά και στους βασικούς παίκτες της οικονομικής σκακιέρας.

Πριν απο μερικές μέρες στήθηκε στις ΗΠΑ, το σκηνικό με την διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών, για τον Προϋπολογισμό, ώστε να περάσουν τα πρώτα μέτρα των 38 δις $. Σήμερα διαβάζουμε απο τον διεθνή τύπο μέσω της Ελευθεροτυπίας, πως το χρέος των ΗΠΑ είναι υψηλό και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Εμείς που τα έχουμε ήδη ζήσει, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας...

Την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στις ΗΠΑ καταδεικνύει το ΔΝΤ
στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας για τη συνέχιση της αύξησης του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος και την έλλειψη αξιόπιστης στρατηγικής σταθεροποίησης του διογκούμενου δημόσιου χρέους της χώρας.

Το ΔΝΤ θεωρεί το πρόβλημα του χρέους των ΗΠΑ σαν ένα μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Το ΔΝΤ υπολογίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο
10,8% του ΑΕΠ και θα είναι υψηλότερο από της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών.

Συγχρόνως, εκτιμά πως οι συνολικές δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου - για την κάλυψη του ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους - θα ανέλθουν στο 29% του ΑΕΠ, υψηλότερες συγκριτικά με αυτές της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους.
Μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες έχει μόνο η Ιαπωνία, με ένα ποσοστό που προβλέπεται στο 56%.

Σημειώνεται πως, κατά το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται και το 2016. Το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών θα υπερβεί κατά μέσο όρο φέτος το 100% του ΑΕΠ για να φτάσει στο 107% του ΑΕΠ το 2016, ξεπερνώντας κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες το επίπεδο που είχε πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Όπως υποστηρίζει η έκθεση του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα οφείλει να συμπιέσει το έλλειμμα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την προσεχή διετία - η μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 50 ετών - προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του ότι θα το περιορίσει στο μισό το 2013. Συγχρόνως, κάλεσε τις ΗΠΑ να δεσμευθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο μείωσης του δημόσιου χρέους τους.


Το ΔΝΤ λέει ότι η αμερικανική οικονομία "φαίνεται αρκετά ισχυρή" για να αντέξει μεγαλύτερη δόση μέτρων λιτότητας και αυξήσεων στη φορολογία, προσθέτοντας ότι το όφελος από το πακέτο παροχών του 2010 είναι πιθανότατα μικρό σε σχέση με το κόστος του.