Αλμυρό τσιζκέικ με καπνιστό σολωμό

 

Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!
Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα ό,τι κι αν κάνατε αυτές τις άγιες μέρες! Σήμερα λοιπόν που ήρθε η γλυκιά μου αδερφούλα Μανουσίνα από την Κρήτη βρήκα την ευκαιρία να μαγειρέψουμε παρέα! Διαλέξαμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη συνταγή ... που μου έχει δώσει η γλυκιά συνάδερφός μου, η Χαρά. Πρόκειται για μια αλμυρή παραλλαγή του τσιζκέικ. Η πατρότητα της συνταγής αγνοείται γι’αυτό και δεν αναφέρεται. Είναι ένα νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο ορεκτικό που θα κλέψει την παράσταση σε ένα τραπέζι.
Ακολουθήσαμε επακριβώς τις οδηγίες, αλλά την επόμενη φορά που θα το φτιάξουμε, θα μειώσουμε την ποσότητα του τυριού προκειμένου η στρώση αυτή να γίνει πιο λεπτή άρα και πιο ελαφριά.



Υλικά:
150γρ. καπνιστό σολωμό
1 κιλό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 φλυτζ. γαλέτα
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
¾ φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ¼ φλυτζ. παρμεζάνα τριμμένη
200 ml στραγγιστό γιαούρτι
4 αυγά
Ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 175˚C. Λαδώνω μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Ανακατεύω τη γαλέτα με ¼ του φλυτζανιού παρμεζάνα και τοποθετώ το μείγμα στη βάση της φόρμας μαζί με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύω και πατώ τα υλικά μου όπως θα έκανα και στο γλυκό τζικέικ. Ψιλοκόβω τον σολωμό. Σε μπλέντερ χτυπώ το τυρί κρέμα για 1-2 λεπτά ώσπου να γίνει λείο. Προσθέτω την υπόλοιπη παρμεζάνα, ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη, ½ φλυτζ. μαϊντανό, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. 
Τέλος χτυπώ και το γιαούρτι ίσα ίσα για να ανακατευθεί. Αφαιρώ 2 φλυτζάνια από το μείγμα και σε αυτό ανακατεύω τον σολωμό. Απλώνω το υπόλοιπο μείγμα στη φόρμα. Από πάνω περιχύνω το μείγμα του σολωμού ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα.  Ψήνω στη μέση του φούρνου για περίπου 45 λεπτά. Σβήνω τον φούρνο, ανοίγω την πόρτα και αφήνω μέσα το φαγάκι μου για 30 λεπτά ακόμα. Κατόπιν το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά. Επιτέλους είναι έτοιμο να σερβιριστεί και να εξαφανιστεί!