Ο εμφύλιος της Λιβύης πέρασε... στην Τυνησία!

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πήραν υπό τον έλεγχό τους το απόγευμα της Πέμπτης το μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν "και στις δύο πλευρές των συνόρων", όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί αυτόπτες μάρτυρες και μία δυτική στρατιωτική πηγή...Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντεχίμπα, οι δυνάμεις του Καντάφι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεθοριακό αυτό πέρασμα, το οποίο είχαν καταλάβει την Πέμπτη οι εξεγερμένοι. Τότε, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις κατέφυγαν στο έδαφος της Τυνησίας.

Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με ένα μάρτυρα στα σύνορα, οι εξεγερμένοι ήταν αυτοί που πέρασαν στο έδαφος της Τυνησίας, ενώ τους κυνήγησε ο λιβυκός στρατός «περίπου ένα χιλιόμετρο» στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, κάποιοι εξεγερμένοι κατάφεραν να ξαναπεράσουν στη Λιβύη, όμως κάποιοι άλλοι, καθώς και λίβυοι στρατιώτες, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Τυνησίας.

"Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη, ενώ σημειώνονται μάχες και στις δύο πλευρές των συνόρων" δήλωσε από την πλευρά της μία δυτική στρατιωτική πηγή, επισημαίνοντας ότι στις μάχες "εμπλέκονται" και Τυνήσιοι στρατιώτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα σε μάχες το βράδυ της Πέμπτης  τουλάχιστον 9 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από το βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών της πολιορκημένης πόλης Μιζουράτα από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των λίβυων αντικαθεστωτικών.
Η πρώτη λιβυκή πόλη μετά την Ντεχίμπα, η Ουεζέν, έχει επίσης ανακαταληφθεί από τους Λίβυους στρατιώτες.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν το απόγευμα και στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπως  μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές. Άγνωστη ωστόσο ήταν η προέλευση των πυροβολισμών και των εκρήξεων αυτών.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Κούφρα της νοτιοανατολικής Λιβύης το πρωί της Πέμπτης, ισχυρή έκρηξη έπληξε, λίγες ώρες μετά, την Τρίπολη, έπειτα από πτήση αεροσκαφών του NATO πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 μαχητές των εξεγερμένων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον τοπικό εισαγγελέα,  πάνω από 500 πολίτες απήχθησαν στην Μιζουράτα από δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, όταν κατέλαβαν την πόλη και τα προάστιά.

"Πάνω από 500 πολίτες απήχθησαν και θεωρούνται αγνοούμενοι έως τώρα, ενώ φαίνεται πως ο αριθμός τους αυξάνει καθημερινά" δήλωσε ο εισαγγελέας Ταρίκ Αλουάς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ότι αγνοούνται γιατί οι δικοί τους δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας" πρόσθεσε ο εισαγγελέας.


Διαβάστε περισσότερα εδώ