Χταπόδι με πιπεριές


1 χταπόδι 1/2 κιλό περίπου
1 κούπα λάδι

1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες

1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες

1 κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες

10 μακριές γλυκές πιπεριές σε ρόδελες



400 γρ. ντοματάκια...

ψιλοκομμένα
2 κουταλιές κέτσαπ

1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν



Βράστε το χταπόδι μέσα σε νερό που να το σκεπάζει, με 1 κούπα ξύδι μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίστε το και κρατήστε 1/2 κούπα από το ζουμί που έβρασε. Αφαιρέστε τις μαύρες μεμβράνες και κόψτε το σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε 2/3 κούπας από το λάδι και σωτάρετε τις πιπεριές, να μαραθούν. Ρίξτε τις ντομάτες, την κέτσαπ, το ζουμί που κρατήσατε, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν. Σκεπάστε και σιγοβράστε 10 λεπτά, να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Σ' ένα τηγάνι, ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρετε το χταπόδι, ρίξτε το κρασί κι αφήστε στη φωτιά, ώσπου να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Ρίξτε το χταπόδι μέσα στην κατσαρόλα με τις πιπεριές και βράστε για 10 λεπτά ακόμα.