Η πόλη των τεχνών και των επιστημών (Βαλένθια)
Η σημερινή συνταγούλα είναι Ισπανική, μου την έδωσε η κουμπάρα μου (νονά της Χαράς) και παιδική μου φίλη, Νικολίνα, η οποία έχει γίνει μετανάστης του έρωτα στην όμορφη Βαλένθια!!!!!! Η φιλεναδίτσα μου ήρθε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και με τροφοδότησε με αρκετές συνταγές από την όμορφη Ιβηρική Χερσόνησο, τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας... Το σημερινό φαγητάκι είναι πολύ εύκολο, τρελά νόστιμο και τρώγεται και την επόμενη μέρα (ίσως γίνεται και πιο νόστιμο!!!). Μπορείτε να το φάτε ως μεζέ, ως κυρίως πιάτο, ως σάλτσα με ρυζάκι ή ζυμαρικά. Εγώ το έφτιαξα για την βραδιά της 25ης Μαρτίου, όπου κάναμε μεγάλο τραπέζι καθώς γιόρταζε ο μπαμπάς μας!!!!! Να σε χαιρόμαστε μπαμπάκα!!!!!!! Aργήσαμε να πούμε τα χρόνια πολλά διαδικτυακά αλλά η ανάρτηση για τον Nick Vujicic, ήταν πολύ σημαντική για εμένα και για την Λένια, ελπίζω και για εσάς!!! Αρκετά είπα, πάμε στην συνταγή:
6 μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κσ κουκουνάρι
2-3 φύλλα δάφνης
4-5 κσ ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι (δοκιμάστε πριν αλατίσετε)
Εκτέλεση:
Κόβω τα κρεμμύδια, ούτε πολύ χοντροκομμένα αλλά ούτε και ψιλοκομμένα, ξέρετε εσείς....
Βάζω σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά (στο 2 με μέγιστο 12) για 20 περίπου λεπτά, στην συνέχεια ρίχνω τα καλαμαράκια ή τα θράψαλα ολόκληρα ή κομμένα (εγώ τα έκοψα γιατί τα φάγαμε σαν μεζεδάκι), ρίχνω το κρασί, την δάφνη και τα κουκουνάρια και τα αφήνω μέχρι να γίνει μια καραμελωμένη σαλτσούλα, αν όταν καραμελώσει η σάλτσα δεν έχουν βράσει τα καλαμαράκια, προσθέστε κρασάκι, μεθύστε τα!!!!! Δοκιμάστε, ρίξτε όσο πιπεράκι και αλατάκι νομίζετε ότι χρειάζεται το μεζεδάκι μας.
Όπως ανέφερα και παραπάνω φάτε το ως μεζέ με ουζάκι ή μπυρίτσα, ως κυρίως με ρυζάκι ή ζυμαρικά ή τηγανιτές πατάτες ή πουρέ. Ένα είναι σίγουρο, θα χρειαστείτε καλό ψωμί για μεγάλες βουτιές (πολλά μακροβούτια κάνουμε τελευταία ή ιδέα μου είναι;;;). Περιμένω εντυπώσεις!!!!!