Μάθε πότε τα βακτήρια αυτοκτονούν!

Αμερικανοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει τον τρόπο πώς να οδηγήσουν ένα επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα στην αυτοκτονία: τα βακτήρια αυτοκτονούν από μονά τους, όταν ενεργοποιείς τον μηχανισμό που τους προστατεύει από τις δικές τους τοξίνες....
Ο λεγόμενος στρεπτόκοκκος πυογενής μπορεί να προκαλέσει πολύ εντόνους πόνους! Ειδικά στο λαιμό, τα βακτήρια προσχωρούν στους ιστούς και αρχίζουν το καταστροφικό έργο τους! Ο ιός εξαπλώνει γύρω του ένα ολόκληρο μίγμα δηλητηρίων καταστρέφοντας ή και διαλύοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα .Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, και η λοίμωξη έχει επίσης αφήσει εμφανή ίχνη, ο γιατρός συνήθως την διαγιγνώσκει ως αμυγδαλίτιδα. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Τα μικρόβια προκειμένου να προστατευτούν από δικά τους βακτήρια πρέπει να αναπτύξουν αποτελεσματικά αντίμετρα. Ο στρεπτόκοκκος πυογενής παράγει ειδικά ένα αποτελεσματικό αντίδοτο. Προκειμένου να αποφευχθεί οι παθογόνοι παράγοντες που καταστρέφουν ο ένας τον άλλον. Θα μπορούσε να νικήσει τα βακτήρια αυτά, στη συνέχεια, στο δικό τους παιχνίδι με το φράξιμο του σχηματισμού του αντίδοτο;

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έφτασε η ομάδα του Κρεγκ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Η ομάδα αυτή κατάφερε να χτυπήσει τον αμυντικό μηχανισμό του βακτηρίου στρεπτόκοκκος πυογενής που αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για ευαίσθητα βακτήρια να παράγουν τις δικές τους τοξίνες. Το περιοδικό "Δομή" αναφέρει σε έκθεση του, ότι προσφέρει τη δυνατότητα ο μηχανισμός αυτός που παράγει το αντίδοτο να γίνει λειτουργικός!

Το αντίδοτο, το όποιο ο στρεπτόκοκκος πυογενής χρησιμοποιεί για αυτοάμυνα πρόκειται για ένα ειδικό μόριο πρωτεΐνης. Αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με την βακτηριακή τοξίνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να καταστεί ενεργό και έτσι να μη μπορεί να βλάψει το βακτήριο!