Κάνναβη: Μείωση του πόνου χωρίς ψυχοτρόπα συμπτώματα

Μια έξυπνη σειρά πειραμάτων έδειξε ότι το κύριο συστατικό της κάνναβης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου και έχει ανακουφιστικές ιδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε φάρμακα με συστατικό την κάνναβη και την ανακούφιση από τον πόνο χωρίς την πρόκληση παρενεργειών, αναφέρει η ιστοσελίδα «NewScientist».
Η κάνναβη λαμβάνεται ως παυσίπονο –για να μειώσει τον πόνο στον καρκίνο για παράδειγμα – αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως παραισθήσεις και δυσκολία στην κίνηση.
Τώρα όμως, μια ομάδα με επικεφαλής τον Li Zang του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τον Αλκοολισμό και την Κατάχρηση Αλκοόλ στην Mairyland των ΗΠΑ, ανέδειξε ότι το βασικό συστατικό της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που φέρνει στους ανθρώπους το αίσθημα της ευφορίας, μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η TCH φέρνει ένα αίσθημα ευφορίας με το να συνδέει μέσω μορίων κάποια κύτταρα-υποδοχείς. Ο Zang και η ομάδα του ανακάλυψε ότι η THC ανακουφίζει από τον πόνο με το να αυξάνει τη δραστηριότητα των υποδοχέων σηματοδότησης του εγκεφάλου μέσα από τη σύνθεση γλυκίνης.
Μετά από πειράματα σε ποντίκια, επιβεβαιώθηκε ότι αν ο υποδοχέας της γλυκίνης απουσιάζει ή η δραστηριότητά του εμποδίζεται από ένα άλλο φάρμακο, τα ζώα ένιωθαν πόνο ακόμα και όταν χορηγούταν TCH. Με αυτό τον τρόπο συμπέραναν οι ερευνητές πως η ανακούφιση από τον πόνο και τα ψυχοτρόπα συμπτώματα μπορούν να αποσυνδεθούν.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εδώ και καιρό πολυπόθητη διάκριση των ψυχοτρόπων επιδράσεων της THC από την ιατρική της χρησιμότητα», λέει ο Les Iversen του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Μ. Βρετανία, ο οποίος μελετά τις επιδράσεις της μαριχουάνας.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Stephen Wright, υπεύθυνος έρευνας στην φαρμακευτική εταιρεία «GW Pharmaceutical» στη Μ. Βρετανία, τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία σχεδίασε ένα φάρμακο με βάση την κάνναβη, το Sativex, για να αμβλύνει τις επώδυνες μυϊκές συσπάσεις σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ο Wright υποστήριξε πως δεν παρατηρήθηκαν ψυχοτρόπα συμπτώματα στη Μ. Βρετανία, όπου το Sativex δοκιμάζεται από καρκινοπαθείς για την καταπολέμηση του πόνου.