Με 17 εκατ. ευρώ ζημίωσε η J&J το ελληνικό δημόσιο

Λίγες ημέρες μετά την ποινική δίωξη για κακουργήματα που ασκήθηκε σε βάρος έξι γιατρών δημόσιων νοσοκομείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International, η Johnosn & Johnson, μητρική της DePuy, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 70.006.316 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς παραδέχτηκε ότι δωροδοκούσε γιατρούς στην Ευρώπη για να κερδίσει συμβόλαια....


Οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραδέχτηκαν ότι οι θυγατρικές εταιρείες της Johnson & Johnson έδωσαν μίζες σε γιατρούς και διοικητές  νοσοκομείων στην Ελλάδα, στην Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ιράκ για να προωθούν μόνο τα προϊόντα της εταιρείας DePuy International.

Η εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε δικαστήριο της Ουάσινγτον, χρησιμοποιούσε μαύρα ταμεία και προχωρούσε σε εικονικές συμβάσεις Off-shore εταιρειών με έδρα τη Νήσο του Μαν για να δωροδοκεί γιατρούς και διευθυντικά στελέχη δημόσιων νοσοκομείων σε χώρες της Ευρώπης.

Το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζημιώθηκε από το 1998 έως το 2006 κατά 17 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η εταιρεία δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς για να προωθούν τα προϊόντα της.

Να σημειωθεί πως η J&J διοχέτευε χρήματα σε Έλληνες χειρουργούς μέσω του ονομαζόμενου "Έλληνα ατζέντη", ο οποίος έπαιρνε τα χρήματα από μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τη Νήσο του Μαν σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Διαβάστε εδώ το φάκελο της υπόθεσης από το αμερικανικό δικαστήριο.

Η θυγατρική της Johnson & Johnson, DePuy International Ltd., υποχρεώθηκε να πληρώσει σε αποζημίωση 4.8 εκατομμύρια λίρες, περίπου 7.9 εκατομμύρια δολάρια, ως συμβιβασμό στις αγωγές που έγιναν σε βάρος της από τη Βρετανική Αρχή Απάτης σχετικά με τις μίζες στην Ελλάδα.

Μέρος του Συμφωνητικού Συμβιβασμού που συμφώνησε να υπογράψει η J&J περιλαμβάνει και την υποχρέωση να ανακοινώνει κάθε έξι μήνες για τα τρία επόμενα χρόνια ποια μέτρα εξυγίανσης λαμβάνει ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.