Η Δημοκρατία των Στέλθ και των Τόμαχοκ...Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη! (video)


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη, επίθεση του Καντάφι στη Μιζουράτα. Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία προαναγγέλλει ότι εντός των προσεχών ωρών θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις το Κατάρ -η πρώτη αραβική χώρα...


Το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».

Επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο ναύαρχος αναγνώρισε πως είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να αποβούν αδιέξοδες και να μην καταφέρουν να οδηγήσουν στην πτώση του Καντάφι.


Χωρίς τα F-16 η ελληνική συνδρομή στην επέμβαση στη Λιβύη

Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη στη Συμμαχία την πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».

Η Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».

Η φρεγάτα είναι η Λήμνος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ για αντικατάσταση της βρίσκεται στη Σούδα η φρεγάτα Θεμιστοκλής.

Το ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης με διαμόρφωση μάχης, τύπου Super Puma, βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κρήτη.

Στη Σούδα βρίσκονται αμερικανικά αεροσκάφη και αναμένεται να προσγειωθούν εντός των επομένων ωρών έξι Mirage 2000-5 από το Κατάρ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από τη Σούδα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα ελικοπτεροφόρο, ένα αντιτορπιλικό με αντιβαλλιστικό σύστημα και κάποια πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού.

Στον Άραξο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οκτώ βελγικά F-16, τα οποία έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση.

Συλλαλητήριο έξω από την αμερικανική βάση

Ειρηνικό και με μεγάλη συμμετοχή ήταν συλλαλητήριο έξω από την Αμερικανική Βάση Ακρωτηρίου, που οργάνωσαν την Κυριακή στα Χανιά, μέλη των κινημάτων ειρήνης από όλη την Κρήτη με συμμετοχή και ξένων αντιπροσωπειών,

Ήταν μια εκδήλωση προγραμματισμένη εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της συνάντησης των κινημάτων ειρήνης που έγινε στα Χανιά, ωστόσο χρονικά συνέπεσε με τις επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Στο πρώτο χάρτη  (Guardian) ,φαίνονται όλες οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όπως φαίνεται η Λιβύη,είναι αποκλεισμένη από αέρα και θάλσσα.

Στο δεύτερο χάρτη (CNN), απεικονίζονται μερικά από τα σημεία της Λιβύης που δέχτηκαν τον καταιγιστικό βομβαρδισμό.


Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», ποιες χώρες και με τι δυνάμεις μετέχουν
  • Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η Βρετανία έχει αναπτύξει, επίσης, υποβρύχια κλάσης Trafalgar (τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ το Σάββατο), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon, ενώ στις ακτές της Λιβύης πλέουν και δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
  • Η Γαλλία έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.
    Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει την Κυριακή προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
    Το Παρίσι έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.
    Το αεροπλανοφόρο Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα (42 F-16).
  • Από τον Καναδά μετέχει το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown, ενώ καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες.
  • Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί στη διάθεση της διοίκησης του ΝΑΤΟ οκτώ μαχητικά αεροσκάφη και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν από σήμερα, Κυριακή.
    Η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει συνολικά σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ρώμη, όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας ΝΑΤΟϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες.
    Επίσης, και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
  • Η Ισπανία διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
  • Η Δανία έχει στείλει έξι αεροσκάφη F-16. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης. Η Νορβηγία διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δυνάμεις του Καντάφι

Όσον αφορά στις δυνάμεις της Λιβύης, ο τακτικός στρατός διαθέτει επισήμως 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.

Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 50.000 μέλη. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.

Το Ναυτικό αριθμεί 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη. Η Αεροπορία διαθέτει 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως ρωσικής και γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση Αεροπορικής Άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.

Άμαχοι, θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών;

Αυτά είναι πλάνα που έδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης πριν λίγο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, βλέπουμε άμαχους τραυματίες από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, εχθές το βράδυ – σήμερα το πρωί, σε νοσοκομεία της Τρίπολης.
Οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης διαψεύδουν και λένε, ότι οι τραυματίες είναι θύματα από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι ευθύνονται για τις απώλειες ή τραυματισμούς των εμφανιζομένων αμάχων.




Η Δημοκρατία των Στέλθ και των Τόμαχοκ...

Μιλάμε για την απόλυτη ξευτίλα....Αυτοί που φιλούσαν το χέρι του Καντάφι επί 30 χρόνια, τώρα προσπαθούν να του το κόψουν...Όταν είδαν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα που οι ίδιοι διόρισαν,ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν δεν τους εξυπηρετούν δημίουργησαν Επαναστάσεις....
Στη Λιβύη δε τους βγήκε οπότε έρχονται να επιβάλλουν τη Δημοκρατία των Στέλθ και των Τόμαχοκ....Και αν βρε αδερφέ καταστραφεί και η χώρα ,από ενδεχόμενη γενικευμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, εδώ είναι κατασκευαστικές μας εταιρείες να την ξαναχτίσουν....
Μιλάμε για πολιτισμό επιπέδου....

-Σαφώς και τύποι σα το Καντάφι δεν είναι καλοί-χειρότεροι όμως είναι αυτοί που τον "έγλυφαν" τόσα χρόνια για να τον "φτύνουν" σήμερα...







 



Σύγκληση του ΣΑ ζητά ο Καντάφι

Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ που επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σε νέο διάγγελμά του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για «πόλεμο διαρκείας», προβλέποντας την «αναπόφευκτη ήττα της Δύσης».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, θα την απελευθερώσουμε» λέει ο Λίβυος ηγέτης, που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της Δύσης ισοδυναμούν με τρομοκρατική επίθεση -από την οποία, μάλιστα, η Λιβύη «θα βγει ενισχυμένη».

Προσπαθώντας να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις απομένουν στο λιβυκό καθεστώς, ο συνταγματάρχης ανέφερε ότι όλοι «οι Λίβυοι πιάνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα», υποσχόμενος στη Δύση έναν πόλεμο διαρκείας.

Έκκληση για τερματισμό της επέμβασης

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών». Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν «τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό».

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης».

Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί την Κυριακή στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς «δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».

Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε την ανάγκη για «επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης» και «επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια».

 Κάντε το γνωστό, προωθήστε το με ένα like!