Η συνταγή της ημέρας - Νηστίσιμο Φρικασέ



Είπαμε νηστεύουμε, αλλά θέλουμε ποικιλία και νοστιμιά. Είναι η πρώτη χρονιά που θα νηστέψουμε και τις 50 ημέρες οπότε μπορεί να δυσκολευτούμε λιγάκι. Έχω ήδη ζαλίσει την κουμπαρούλα μου που ξέρει από  καλή νηστεία !!!!! για το τι τρώμε.... χαζές ερωτήσεις.... Το πιο δύσκολο για μένα δεν είναι ότι δεν τρώμε κρέας αλλά ότι δεν τρώμε τυρί και γάλα. Αλλά αφού το αποφασίσαμε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Άλλωστε μπορώ να το δω και σαν πρόκληση, μπορώ να μαγειρέψω για 50 ημέρες νόστιμα και χωρίς τυράκια!!!!!!  Έτσι λοιπόν έφτιαξα μανιτάρια φρικασέ με σταμναγκάθι. Να σας εκμυστηρευτώ ότι τα έφτιαξα πριν ξεκινήσει η νηστεία, αλλά σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω, αφού δεν τα ευχαριστηθήκαμε, γιατί είχα ένα ατύχημα : όταν το φαγητό ήταν έτοιμο και το δοκίμασα, νοστιμότατο ήταν, ήθελε λίγο αλατάκι. Εμένα μου έπεσαν όμως, οι αλυκές του Μεσολογγίου...............


Υλικά:
1 κιλό Σταμναγκάθι
500 γραμμάρια  φρέσκα μανιτάρια brown
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια (μου αρέσει να είναι αρκετά ξινό)
αλάτι (με προσοχή) πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση :
Καθαρίζω το σταμναγκάθι, το βάζω σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για 10 λεπτά. Καθαρίζω με βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια  και τα κόβω στα 3-4 ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι.  Βάζω στην κατσαρόλα μου το ελαιόλαδο, τσιγαρίζω τα κρεμμύδια μου, προσθέτω τα μανιτάρια ανακατεύω για 3-4 λεπτά και προσθέτω το σταμναγκάθι. Προσθέτω λίγο νερό, γιατί θα βγάλουν και τα μανιτάρια αλλά και το σταμναγκάθι. Τα αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Αν νηστεύετε: Όταν θα είναι έτοιμα, βγάζω λίγο ζουμάκι και το ανακατεύω με τον χυμό λεμόνι.
Αν τώρα δεν νηστεύετε : Όταν θα είναι έτοιμα, βγάζω λίγο ζουμάκι, το ανακατεύω με τον χυμό λεμονιού και ένα χτυπημένο κρόκο αυγού.


Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, δέστε την σαλτσούλα με αλευράκι ή κορν φλάουρ. Αλατοπιπερώστε με προσοχή.......
Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκα μανιτάρια brown, αλλά θα μπορούσατε να βάλετε και πλευρώτους και εννοείται αν δεν βρείτε σταμναγκάθι, βάλτε μαρουλάκια. Βάλτε και άνηθο, εγώ δεν είχα, οπότε δεν έβαλα.
UPDATE: Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σταμναγκάθι


 
 
Κάντε το γνωστό, προωθήστε το με ένα like!