Άνοιξη & Αλλεργίες - Δες τι μπορείς να κάνεις...

Η μέρα μεγαλώνει... ακόμη κι αν μένεις στην πόλη βλέπεις γύρω σου τα πάντα να πρασινίζουν και να γεμίζουν λουλούδια. Ακούγονται τιτιβίσματα πουλιών και όλη η φύση προετοιμάζεται για την πιο όμορφη εποχή. Την Άνοιξη! Μαζί όμως με τα χελιδόνια, μήπως τρέμεις πως θα επιστρέψουν και οι αλλεργίες σου;

Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις. Δακρύζουν τα μάτια σου. Μπουκώνει η μύτη σου και σε πιάνει ενοχλητική φαγούρα. Κάποιες φορές σε πιάνει βήχας, νιώθεις βάρος στο στήθος σου. Η αλλεργία είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστείς. Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. Όμως αν φερθείς έξυπνα, μπορείς να ζήσεις μαζί της χωρίς προβλήματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ


Φυσικά μόνο ειδικές εξετάσεις θα σου επιβεβαιώσουν ότι είσαι αλλεργική. Μάλιστα ενδέχεται ορισμένες φορές να μην μπορεί το αλλεργικό τεστ να σε διαβεβαιώσει για την ακριβή αιτία που σου προκαλεί την αλλεργία. "Οι συνήθεις αλλεργίες, διαιρούνται σε κνίδωση και αγγειoοίδημα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αναφυλαξία" εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη και εξηγεί ανάλογα με το είδος της, πως θα πρέπει να την εντοπίσεις.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Αισθάνεσαι να μειώνεται ο αέρας και δυσκολεύεσαι στην αναπνοή. Συνήθως "το αλλεργικό άσθμα σχετίζεται συχνά με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων" επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη. Το πιο πιθανό είναι να το πάθεις αν εισπνεύσεις μεγάλη ποσότητα από την ουσία που σε ενοχλεί όπως η γύρη, τα πούπουλα, το τρίχωμα ζώων ή ακόμη και η οικοιακή σκόνη.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Το αλλεργικό άσθμα εντοπίζεται με ειδικές εξετάσεις, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή με κατάλληλα spray, ενώ η ανοσοθεραπεία επιφυλάσσεται σε ειδικές περιπτώσεις, ανάλογα με ό,τι κρίνει ο γιατρός σου.


ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Φταρνίζεσαι, αισθάνεσαι την μύτη σου συνεχώς μπουκωμένη και τα μάτια σου κλαίνε. Σε πιάνει φαγούρα. Και αυτή η αλλεργική αντίδραση οφείλεται συχνά σε κληρονομικότητα και οικογενειακό ιστορικό. Αυτη την εποχή πιο συχνή είναι η εποχική εαρινή αλλεργική ρινίτιδα που οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή όπως είναι η γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Αν η ρινίτιδα επιμείνει μπορεί να επιδεινωθεί με την παράλληλη έξαρση μολύνσεων απο κάποιο μικρόβιο ή ιό.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Και εδώ θα χρειαστεί να κάνεις ειδικές εξετάσεις και με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία ή χρήση spray να απαλλαγείς. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρήση ειδικού εμβολίου.


ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΝΙΔΩΣΗ Ή ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ

Ξέρεις τι είναι να ξυπνήσεις ένα πρωί και το πρόσωπό σου να μοιάζει με "λεπρού" από το Νησί; Πρησμένο και παραμορφωμένο σε σημείο που να μην αναγνωρίζεις καν τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Σε πιάνει φαγούρα και το δέρμα σου μπορεί να πρηστεί τοπικά. Μπορεί να εμφανιστούν και τα δύο (κνίδωση και αγγειωοίδημα) ή το κάθε ένα ξεχωριστά, ανάλογα με την περίπτωση. "Τα συμπτώματα είναι κνησμώδη εξανθήματα. Η προσβολή της ανώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια αναπνοής ενώ του γαστρεντερικού μπορεί να εμφανίσει κοιλιακό κολικό με έμετο και ναυτία" επισημαίνει η Αναστασία Μοσχοβάκη.

Και εδώ πίσω από την εποχική αλλεργία θα βρεις τη γύρη. "Η εποχική αλλεργική κνίδωση και το αγγειοοίδημα που αφορούν εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη η οποία όμως είναι σχετικώς σπάνια" αναφέρει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Συνήθως όμως μια τέτοιου είδους αλλεργία εμφανίζεται από την κατανάλωση κάποιας τροφής. Πιο ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα νωπά φρούτα και λαχανικά, οστρακόδερμα ψάρια, γαλακτοκομικά, προϊόντα σοκολάτας, ξηρών καρπών ή φαρμάκων.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Το πρόβλημα είναι σχετικά πιο σοβαρό και θα πρέπει να κάνεις ειδική αγωγή με φάρμακα που θα σου συστήσει ο γιατρός σου.


ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Ξαφνικά σε ενοχλεί το μάτι σου. Νιώθεις ότι μπορείς και να το βγάλεις από το τρίψιμο. Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και ο Brad Pitt στο συνέντευξη με ένα βρυκόλακα σου θυμίζει υγιέστατο σχολιαρόπαιδο. Το μάτι σου είναι κατακόκκινο. Από ότι φαίνεται ο δυνατός ήλιος, αλλά και τα χόρτα που φουντώνουν αυτή την εποχή επηρεάζουν τα μάτια σου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Αρχικά να μην ξεχνάς ποτέ τα γυαλιά ηλίου σου. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σου συστήσει κάποιο ειδικό κολλύριο για να καταπραΰνεις τις ενοχλήσεις.


ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ

Σε πιάνει βήχας, βράχνιασμα, βάρος στο θώρακα, ναυτία, εμετός, διάρροια ή κοιλιακός πόνος; Τότε, ενδέχεται να έχεις αναφυλλαξία. Είναι από τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές εκδηλώσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. "Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αναφυλακτικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ. θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), εκχυλίσματα γύρης, τρίχες ζώων, ακάρεα, τροφές (π.χ. γάλα, θαλασσινά, ξηροί καρποί, κόκκοι από δημητριακά, φασόλια, ζελατίνη), αντιορούς (π.χ. αντιλεμφοκυτταρική γ σφαιρίνη), πρωτεΐνες σχετικές με το επάγγελμα (π.χ. latex), δηλητήρια από υμενόπτερα (π.χ. μέλισσες σφήκες), πολυσακχαρίτες(π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), φάρμακα (π.χ. πενικιλίνη), βιταμίνες(π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες(πχ αιθυλενοξείδιο)" επισημαίνει η Αναστασία Μοσχοβάκη.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Πρέπει να μεταβείς άμεσα σε κάποιο κέντρο πρώτων βοηθειών για να σου χορηγηθεί ένεση, ενδοφλέβιος καθετήρας, ή ακόμη και οξυγόνο. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις απαιτείται προληπτική ανοσοθεραπεία.


ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΟΥ

Δες το θετικά. Η Άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Μην αφήσεις τις αλλεργίες να σε πτοήσουν.

Δες μερικές απλές συμβουλές για να αισθάνεσαι καλύτερα και να απολαμβάνεις τα χρώματα της. Γρήγορες και πρακτικές συμβουλές για να ελέγξεις τις αλλεργιογόνες αιτίες στο σπίτι σου και να μειώσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα τους:


Δημιούργησε ένα “δίχτυ προστασίας” κατά την διάρκεια του ύπνου. Αγόρασε ένα κάλυμμα για το στρώμα σου. Προτίμησε υποαλλεργικές μαξιλαροθήκες και σεντόνια. Φρόντισε να αλλάζεις σεντόνια κάθε εβδομάδα, πλένοντας τα σε καυτό νερό για να εξοντώσεις κάθε κόκκο σκόνης και να δημιουργήσεις ένα τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε τι που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την αλλεργία σου και να ταράξει τον ύπνο.


Χρησιμοποίησε ειδικά φίλτρα σε ηλεκτρικές σκούπες και air condition. Είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένα ειδικά φίλτρα που θα συγκρατήσουν τον παραμικρό κόκκο σκόνης ή γύρης που θα μπορούσε να “μολύνει” την ατμόσφαιρα. Τα φίλτρα HEPA, όπως λέγονται, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τις ηλεκτρικές σκούπες, εγκλωβίζοντας την σκόνη στο εσωτερικό της ηλεκτρικής συσκευής. Μπορείς όμως να τοποθετήσεις ένα τέτοιο φίλτρο και στο κλιματιστικό σου.


Προτίμησε ένα μίνιμαλ ντεκόρ. Αν συνήθιζες να γεμίζεις τον χώρο σου με κουκλάκια, αρκουδάκια και άλλα μικρά και μεγάλα souvenir πρώην και νυν ρομάντζων, καλό θα ήταν να αρχίσεις να τα ξεφορτώνεσαι. Ιδίως αν είσαι αλλεργική στην σκόνη τα κουκλάκια είναι σαν σφουγγάρι συσσώρευσης διάφορων σωματιδίων.


Πέτα την υγρασία από το παράθυρο. Ο υγρός καιρός της άνοιξης δεν θα σε βοηθήσει καθόλου με την αλλεργία. Υπάρχουν οικιακές συσκευές που θα ρυθμίσουν την υγρασία στον εσωτερικό χώρο. Ο υγρός αέρας εσωκλείει πιο εύκολα διάφορα μικροαντικείμενα, ύποπτα για μια σειρά αλλεργιών.


Γίνε επαγγελματίας στο καθάρισμα. Όταν κάνεις φασίνα, καλό είναι να φοράς μάσκα. Το καθάρισμα ανασηκώνει σκόνη που δεν θες σε καμία περίπτωση να εισπνεύσεις. Καλό θα ήταν να μείνεις έξω από τον χώρο που συμμάζεψες για τουλάχιστον 20 λεπτά.


Κράτα τη γύρη εκεί που ανήκει... στην εξοχή. Είναι δύσκολο να αποφύγεις τους εκατομμύρια κόκκους γύρης που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αλλάξεις ρούχα αμέσως μόλις μπεις στο σπίτι και να λούσεις τα μαλλιά σου.
korkos news