Τράπεζες: Πως από άκυρες συμβάσεις οι τράπεζες «χάνουν» τα λεφτά τους..

Γενικά, να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας…


Ήταν μια φορά μια οικογένεια που χρωστούσε σε μια τράπεζα 15.000 ευρώ από δυο κάρτες. Η οικογένεια δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, οπότε έπαυσε να πληρώνει την τράπεζα. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας είναι ένα διαμερισματακι, που το είχε αγοράσει με στεγαστικό που το πληρώνει κάθε μήνα, για είκοσι ολάκερα χρόνια.
Η τράπεζα έβαλε εισπράκτορες που τρομοκρατούσαν την οικογένεια, ότι αν λέει δεν πλήρωναν, η τράπεζα θα έβγαζε διαταγή πληρωμής και θα τους έπαιρνε το σπίτι… Τελικά η τράπεζα κατήγγειλε τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών και έβγαλε στην οικογένεια διαταγή πληρωμής…



Η οικογένεια θα έχανε το σπίτι της, αν άφηνε να περάσει άπρακτη η προθεσμία των 15 ημερών, εντος της οποίας έπρεπε να ασκήσει ανακοπή κατά της τράπεζας (η προθεσμία ξεκινά από την ημέρα που ο δικαστικός επιμελητής σου παραδίδει ή σου θυροκολλεί τη διαταγή πληρωμής της τράπεζας). Το σπίτι της οικογένειας θα έβγαινε στο σφυρί, αμέσως μόλις έπαυε να ισχύει το μέτρο που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς για έξι μήνες. Η οικογένεια πήγε αμέσως σε δικηγόρο.

Ασκήθηκε εμπρόθεσμα μια τέτοια ανακοπή. Η ανακοπή αυτή θα δικαστεί σε πρώτο βαθμό το χειμώνα του 2012, ενώ απόφαση θα εκδοθεί από το εφετείο, -στην καλύτερη περίπτωση- το 2015 και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν αναβολές από απεργίες δικαστικών υπαλλήλων, αποχές δικηγόρων, πολλά «νούμερα» προς εκδίκαση κλπ. Να σημειωθεί εδώ ότι έφεση θα γίνει είτε από την οικογένεια αν χάσει τη δίκη της ανακοπής, είτε από την τράπεζα αν κερδίσει η οικογένεια.

Μέχρι τότε όμως, η άσκηση της ανακοπής ΔΕΝ αναστέλλει την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Οπότε έπρεπε η οικογένεια να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα. Με μια παρόμοια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οικογένεια ζήτησε από το δικαστήριο που δίκασε τα ασφαλιστικά, να μην βγάλει η τράπεζα το σπίτι στο σφυρί, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής που άσκησε κατά της τράπεζας (απόφαση που όπως είπαμε θα εκδοθεί από το εφετείο περί το 2015).

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι αυτή η δίκη (ασφαλιστικά), είναι η σημαντικότερη δίκη. Αν ο δανειολήπτης κερδίσει παίρνει βαθιά ανάσα αφού η τράπεζα δεν μπορεί να του πειράξει το σπίτι μέχρι το 2015. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν πληρώνει στην τράπεζα τις δόσεις των καρτών…

Στην προκείμενη περίπτωση, το δικαστήριο που δίκασε τα ασφαλιστικά, πιθανολόγησε ότι στη δίκη της ανακοπής θα κερδίσει η οικογένεια… Πιθανολόγησε δηλαδή ότι οι λόγοι που αναγράφονται στην ανακοπή που έκανε η οικογένεια είναι βάσιμοι. Για το λόγο αυτό απαγόρευσε στην τράπεζα να βγάλει το σπίτι της οικογένειας στον πλειστηριασμό, μέχρις ότου το εφετείο δικάσει την ανακοπή που η οικογένεια άσκησε εναντίον της τράπεζας.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο που δίκασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της οικογένειας, πιθανολόγησε ότι καθόλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, η τράπεζα υπολόγιζε τα επιτόκια πολύ πάνω από το νόμιμο όριο (εξωτραπεζικά επιτόκια)…Πιθανολόγησε ειδικότερα, ότι ενώ από την αρχή της ισχύος των δυο συμβάσεων πιστωτικών καρτών το εξωτραπεζικό επιτόκιο ανέρχονταν στο 8%, η τράπεζα υπολόγιζε τους τόκους με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο του παραπάνω εξωτραπεζικού επιτοκίου στο οποίο προσέθετε ποσοστό 0,60% για την εισφορά του ν. 128/1975, δηλαδή το υπολόγιζε με 16,50% πλέον 0,60% = 17, 1%.

Δες ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Προς θεού λοιπόν, μην αφήνετε άπρακτη την προθεσμία των 15 ημερών που ξεκινά από την ημέρα που ο δικαστικός επιμελητής σας παραδίδει ή σας θυροκολλεί τη διαταγή πληρωμής της τράπεζας. Η τράπεζα περιμένει πως και πως (στην κυριολεξία πάνω από το ημερολόγιο!) μέχρι να χάσετε αυτή την τόσο σημαντική προθεσμία. Μετά τα πράγματα στενεύουν πολύ για το δανειολήπτη. Μόλις χάσετε την προθεσμία της λύνονται τα χέρια. Μπορεί να σας πάρει το σπίτι ή να τιτλοποιησει και πουλήσει την απαίτηση που έχει από εσάς σε ξένες τράπεζες, οι οποίες καταλαβαίνετε, ότι δεν πρόκειται να σας λυπηθούν… Μην σας αποκοιμίζει το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών για έξι μήνες. Μόλις παύσει η ισχύς του μέτρου, η τράπεζα θα είναι ελεύθερη να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς… Η τράπεζα γνωρίζει ότι οι συμβάσεις δανείων και καρτών που συνάπτει με τους καταναλωτές, περιέχουν Όρους που έχουν από τα δικαστήρια κριθεί ως άκυροι. Ξέρει λοιπόν, ότι αρκεί μια καλή ανακοπή για να «χάσει» τα λεφτά της. Και περιμένει πως και πώς να χάσεις την προθεσμία της ανακοπής…


Για να κατανοήσεις καλύτερα τα παραπάνω , διάβασε εδώ , εδώ , εδώ και εδώ.
Πηγή