Η συνταγή της ημέρας - Σπιτική πίτσα

pizza.jpg


Γι’ αυτό σου λέω, πετάξου από νωρίς στο super market, πάρε τα απαραίτητα και μια δωδεκάδα μπύρες και ξεδίπλωσε το μαγειρικό σου ταλέντο λίγο πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Άσε που είναι σαφώς πιο υγιεινή από αυτή που θα παραγγείλεις. Λιγότερα λιπαρά και εξαιρετικής ποιότητας υλικά.

Μια και το αναφέραμε, να ξεδιαλύνουμε μια παρεξήγηση. Η πίτσα ΔΕΝ είναι βλαβερό φαγητό. Πόσο βλαβερό μπορεί να είναι λίγο φρέσκο ζυμάρι, σάλτσα ντομάτας με πιπέρι, φρέσκο λάδι, ζαμπόν και λίγο τυρί; Η πίτσα που παραγγέλνεις όμως είναι βλαβερή. Διότι εκεί έχουμε ζύμη κατεψυγμένη, βαριά λάδια, ένα παχύ στρώμα παχυντικών τυριών (σχεδόν το μισό τους βάρος είναι ζωικό λίπος), αβέβαιης ποιότητας αλλαντικά και πολλά άλλα. Δε χρειάζεται άλλη απόδειξη: Αφησε ένα κομμάτι πίτσα στο ψυγείο και προσπάθησε να το φας την άλλη μέρα. Θα μοιάζει με βαλσαμωμένο.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η πίτσα (κλασσικό μεσογειακό φαγητό της ιταλικής επαρχίας) είναι ό,τι πιο υγιεινό ΚΑΙ διαιτητικό, αν φτιαχτεί με σωστά υλικά. Εχουν φτάσει μάλιστα να την συνιστούν (!!) στα πλαίσια μιας ισσοροπημένης διατροφής, καθώς θεωρούν το λυκοπένιο που βρίσκεται στη σάλτσα ντομάτας Νο1 αντικαρκινικό παράγοντα. Αρκεί να κάνεις κράτει στα υλικά, χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση. Δηλαδή:

- Αντί για παχυντικά τυριά και κρέμες γάλακτος (γκούντα, έμενταλ κ.λπ.) βάλε κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών.
- Αντί για βαριά λιπαρά αλλαντικά, βάλε ζαμπόν γαλοπούλας, προσούτο κ.λπ.
- Προτίμησε κέτσαπ βιολογικό ή απλή σάλτσα ντομάτας για μακαρονάδα με αγνά υλικά.

Πάμε στη συνταγή:

Μερίδες: ανάλογα πόσο τρώει ο καθένας
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος ψησίματος: 35’

Υλικά για τη ζύμη
2/3 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο γάλα, προσθέτοντας τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε πρώτα το αλεύρι και μετά το λάδι.

Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό κι ελαστικό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ και μετά την απλώνουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί για να μην κολλήσει. Αν θα είναι μεγάλο ή μικρό, εξαρτάται ανάλογα με το πάχος που θέλουμε να έχει το ζυμάρι και τα κομμάτια που θέλουμε να βγάλουμε.

Απλώνουμε τη σάλτσα της αρεσκείας μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά από πάνω (τυρί, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα κ.λπ.). Ψήνουμε για 35’ στους 180ο C στη μέση του φούρνου.

Προσοχή: Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο σωστό ψήσιμο του ΚΑΤΩ μέρους της πίτσας. Να θυμάσαι πως η πίτσα μπορεί από πάνω να φαίνεται ψημένη, αλλά από κάτω να είναι ωμή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κακή γεύση και στομάχι χάλια, λίγες ώρες μετά, αφού θα έχεις φάει άψητο ζυμάρι.

Για να το αποφύγεις, ρίχνε πού και πού ματιές ανασηκώνοντας ελαφρά την πίτσα από το ταψί με μια σπάτουλα. Αν δεις ότι το επάνω μέρος πάει να ψηθεί, ενώ το κάτω μέρος "κρατάει" ακόμα, τότε βάλε το φούρνο να ψήνει μόνο κάτω, γυρίζοντας το κουμπί στην αντίστοιχη ένδειξη. Κάποιοι φούρνοι μάλιστα (Siemens κ.λπ.) έχουν ειδική ένδειξη για πίτσα.

* Αν δυσκολεύεσαι να φτιάξεις το ζυμάρι, μπορείς να πάρεις έτοιμες βάσεις πίτσας από το super market.



 Εάν θέλετε να το δούν και άλλοι προωθήστε το με ένα like!