50.000 άνεργοι χωρίς κοινωνική απασχόληση

 

Με γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζεται το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και προσωρινής στήριξης ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας από την κυβέρνηση και την τρόικα. Τα πολλαπλά αιτήματα για μονιμοποιήσεις την στιγμή που δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη, εάν δεν έχουν πρώτα συνταξιοδοτηθεί 5-7 υπάλληλοι, δυσχεραίνουν την εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής απασχόλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας». Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί για κατάρρευση του ασφαλιστικού....


Το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Θα δινόταν η ευκαιρία σε πάνω από 55.000 ανέργους (πάνω από 55 ετών και άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από 1 χρόνο) να έχουν μια ολιγόμηνη απασχόληση για περίπου 5 με 6 μήνες, με μισθό 625 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα ξεκινά όμως με την εξεύρεση εργοδότη καθώς θα πρέπει να προσλαμβάνονται χωρίς να υπάρχει αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το εμπόδιο προκύπτει από το Μνημόνιο, στο οποίο προβλέπεται η πρόσληψη ενός υπαλλήλου για κάθε 5 αποχωρήσεις (ενώ η σχέση τροποποιείται ήδη στις 7 αποχωρήσεις).

Οι αρμόδιοι υπουργοί, ιδιαίτερο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, φαίνονται επιφυλακτικοί και για τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις τις τρόικας αλλά και για τα αιτήματα μονιμοποίησης που μπορεί να πάρουν καταιγιστική μορφή (από συμβασιούχους, απολυμένους stagier κ.α).

Έτσι το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους παραμένει ανεκμετάλλευτο ενώ 50.000 άνεργοι να παραμένουν σε δεινή κατάσταση.



Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία του «καταφυγίου τελευταίας απασχόλησης» έχει αναθέσει η ΓΣΕΕ. Θα είναι ένας εθνικής εμβέλειας φορέας και θα αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων κοινωνικής υποδομής και απασχόλησης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές του.

Το ζήτημα συζητήθηκε εχτές στην προγραμματισμένη ανά μήνα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να ληφθούν όμως αποφάσεις.

Προειδοποιήσεις από όλους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Προειδοποίησε ότι το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει, αν το ποσοστό των εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση αυξηθούν από το σημερινό 33% στο 45%.

Από την άλλη του υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα επιβολής, όπως κατασχέσεις, εάν δεν ανταποκριθούν άμεσα οι εργοδότες στη ρύθμιση και την αποπληρωμή των εισφορών.

Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι κλαδικές συμβάσεις, που είναι το τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων, βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας και των εργοδοτών. Από την πλευρά του προειδοποίησε «αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν τη νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».