Απόδραση στο Άμστερνταμ και tips για καλύτερη διαμονή



Είναι τόσο φωτογραφημένη και ξακουστή πόλη (από πού ν’ αρχίσω, κόκκινα φανάρια, coffee shops, μουσείο Van Gogh…) ώστε τα πολλά πολλά περισσεύουν, χάρτες και tips όμως πάντα πιάνουν τόπο, άρα ιδού κάποια tips για το Άμστερνταμ.

Άμστερνταμ tip nr 1: Εγώ από αεροδρόμιο προς Άμστερνταμ (Amsterdam Centraal) είχα πάει με τρένο εύκολα και άνετα μέσα σε είκοσι λεπτά με κόστος 3,70€. Παίζει επίσης αστικό λεωφορείο και λεωφορείο που φεύγει από αεροδρόμιο και κάνει το γύρο κάποιων ξενοδοχείων (μιλήστε με τη reception για τα περαιτέρω). Τσέκαρε φίλε ταξιδιώτη μήπως σε συμφέρει να βγάλειςκάρτα εκπτωτική για μουσεία και μετακινήσεις.
Άμστερνταμ tip nr 2: Προσοχή στο ξενοδοχείο που θα διαλέξεις, τα περισσότερα κτήρια είναι μακρόστενα με μικρές σκάλες (ψιλοδυσκολεύεσαι στο ανέβα-κατέβα με βαλίτσα) και μικρά δωμάτια επίσης.
Άμστερνταμ tip nr 3: Κατά την ταπεινή μου άποψη ο καλύτερος τρόπος να κινηθείς στην πόλη είναι με τα πόδια για να κάνεις χάζι με την ησυχία σου, επίσης με τραμ, ή με ποδήλατο αν ο καιρός το επιτρέπει. Προσοχή όταν περνάς το δρόμο απέναντι φίλε ταξιδιώτη, όχι τόσο στα αυτοκίνητα, όσο στα ποδήλατα! Προτείνω την πρώτη μέρα βόλτα με πλοίο καθ’ ότι παίζει μαγνητοφωνημένη ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες, προσανατολίζεσαι γεωγραφικά στο περίπου (θα σου χρειαστεί με τόσα πανομοιότυπα κανάλια) και βλέπεις από κοντά τα πλωτά σπίτια όπου μένει κόσμος (αλήθεια!) ή διατηρεί γραφείο. Τα πλωτά σπίτια είναι γύρω στα 3.000 με κήπους και όλες τις ανέσεις, έχουν πιο φτηνό ενοίκιο και προσδίδουν στην πόλη στυλ πρωτοποριακό και εναλλακτικό.

Το είδαμε στο 
Άμστερνταμ tip nr 4: Το Άμστερνταμ αν το δεις στο χάρτη φίλε ταξιδιώτη μοιάζει με πέταλο. Τα δαιδαλώδη κανάλια είναι απελπιστικά ίδια μεταξύ τους σε κάποιες περιοχές, έχε λοιπόν το χάρτη πρόχειρο για παν ενδεχόμενο. Η κεντρική πλατεία της πόλης είναι η Dam Square. Οι βασικές περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος είναι η Κεντρική περιφέρεια (Λέιντσπλεϊν για φαί, πατινάζ και νυχτοπερπατήματα), η Δυτική περιφέρεια (σπίτι Άννας Φρανκ) και η Ανατολική περιφέρεια καναλιών όπου βρίσκεται η υπέροχη πλωτή αγορά λουλουδιών. Ωραίο είναι επίσης το Πλαντάζ με τους βοτανικούς κήπους, η συνοικία των μουσείων (σίγουρα θα φάτε τουλάχιστο μία μέρα εκεί), η Άουντε Ζαϊντε με τα κόκκινα φανάρια, τα coffee shops και η Νιούβε Ζαϊντε με το κρυμμένο, υπέροχο Μπεχάϊνχοφ, μία εσωτερική αυλή με σπίτια που ανήκαν σε μοναχές. Στο Μπεχάϊνχοφ βρίσκεται και το μοναδικό σωζόμενο ξύλινο σπίτι της πόλης.
Άμστερνταμ tip nr 5: Επειδή μου έχει τύχει να με σταματήσει πατριώτης στο δρόμο (εμένα βρήκε;;) και να ζητάει επίμονα “tips” για πιο “hard core” καταστάσεις από αυτές που μπορούν να παράσχουν τα τουριστικά coffee shops διά της νομίμου και fun οδού, ένα έχω να σας πω: Ούτε να το διανοηθείτε! Παίξτε νόμιμα για να μην έχετε μπλεξίματα, πραγματικά οι ολλανδικοί νόμοι δεν αστειεύονται όταν πιάνουν άτομα με πιο σκληρές ουσίες στην κατοχή τους.
Άμστερνταμ tip nr 6: Χαζέψτε, παίξτε, γελάστε, κάντε ότι θέλετε περνώντας από τις διάσημες βιτρίνες με τα εξωτικά και μη κορίτσια στα κόκκινα φανάρια, αλλά προς Θεού μην τραβάτε φωτογραφίες αν δε θέλετε να έχετε τραβήγματα.
Μία από τις αγαπημένες μου πλατείες ήταν η Spui (προφέρεται Σπάου). Υπέροχα καφέ με double-face θέα, από τη μια η πλατεία, από την άλλη το κανάλι. Παίζει και υπαίθρια αγορά βιβλίων, γκραβούρας, καρτ-ποστάλ και άλλων ωραίων vintage διακοσμητικών.
Η κουζίνα τους δεν είναι κάτι το τρομερό και φοβερό, όμως επειδή το Άμστερνταμ ήταν, είναι και θα είναι σημαντικό λιμάνι διαθέτει καλούδια από τα πέρατα του κόσμου και επομένως διεθνή κουζίνα. Δοκιμάστε βάφλες με σοκολάτα ή φρούτα στις υπαίθριες καντίνες και σούπες (είχα φάει μια ντοματόσουπα σ’ ένα μαγαζί έξω από τον παλιό μύλο στο Πλαντάζ μούρλια!)
Αν πάτε (το συνιστώ) στο σπίτι του Ρέμπραντ κανονίστε να είστε εκεί την ώρα που γίνεται επίδειξη χαρακτικής.
Άμστερνταμ last but not least tip: Ισχύει και εδώ η ρήση που παίζει για όλη τη βόρεια Ευρώπη: Το χειμώνα το κρύο είναι τέτοιο που δε σ’ αφήνει να κυκλοφορήσεις άνετα και να το ευχαριστηθείς. Εντάξει, το Άμστερνταμ είναι πόλη με γιορτινά “events” και παγοδρόμια και η ατμόσφαιρα είναι πολύ ευχάριστη τα Χριστούγεννα, αλλά αν δεν αντέχει το πετσί σου το κρύο τι νόημα έχει; Πάντως για τους αμετανόητους παραθέτω το καλεντάρι των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, καλό κουράγιο!
The Christmas Canal Parade: Στις 23 Δεκεμβρίου τα τουριστικά πλοία θα έχουν ειδική Χριστουγεννιάτικη αποστολή με εκκίνηση στις 19:00 από το Browersgracht. Μέσω των κεντρικών καναλιών θα φτάσουν στον ποταμό Amstel στις 21:00. Φέτος το θέμα των εορτών ονομάζεται “Lights of the World”, καλλιτέχνες ολλανδοί και ξένοι και τοπικά σχολεία θα συνδράμουν στην αναμενόμενη φαντασμαγορία. Το κερασάκι στην τούρτα; Χορωδίες θα στέκουν κατά μήκος των καναλιών τραγουδώντας κάλαντα και συμβάλλοντας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα.
The Best Wishes Tour: Την 1η Ιανουαρίου τα τουριστικά πλοία θα σαλπάρουν πάλι στα κανάλια, αυτή τη φορά όμως η είσοδος είναι “reserve” μόνο για τους ανθρώπους που έκαναν τη διαφορά και πρόσφεραν εθελοντική εργασία στην πόλη, κοινώς ήταν κάτι παραπάνω από καλά παιδιά το 2010. Η τοπική κοινωνία θεωρεί ό,τι καλύτερο να λάβει ευχές από αυτούς τους ανθρώπους στο ξεκίνημα του 2011 και νομίζω ότι πράττουν ορθότατα!
Rendez-vous on the Amstel: Μεταξύ των βασικών “events” τα τουριστικά πλοία θα συναντώνται και θα βολτάρουν στον ποταμό Άμστελ με τα γιορτινά φώτα τους πάντα αναμμένα!
Το Άμστερνταμ είναι υπέροχο, πολλοί το συνδυάζουν με τα κοντινά ψαροχώρια Μάρκεν και Βόλενταμ, άλλοι με τη Χάγη, εγώ είπα να ζορίσω τα πράγματα και έκανα εξοντωτικό ημερήσιο ταξίδι μέχρι την υπέροχη Μπρυζ, δεν το μετάνιωσα αλλά δεν το συνιστώ κιόλας εκτός κι αν έχεις χρόνο για διανυκτέρευση στη Μπρυζ. Πάντως ότι και να κάνεις φίλε ταξιδιώτη το Αμστελόδαμο δε θα σε απογοητεύσει!

Το είδαμε στο blog.travelup.gr