Απόδραση στα Τρίκαλα Κορινθίας για ΣΚ

Είναι κοντά στην Αθήνα, είναι όμορφα, παίζουν εξελιγμένες ξενοδοχειακές υποδομές και υπαίθριες δραστηριότητες, με λίγα λόγια μία καλή πρόταση για ολιγοήμερη ηρωική έξοδο από την πόλη. Διαλέγετε και παίρνετε: Κάτω, Μεσαία ή και Άνω Τρίκαλα Κορινθίας για ΣΚ.
Βγαίνοντας στον πηγαιμό για Πάτρα λίγο μετά το Ξυλόκαστρο, το κόβεις αριστερά και ακολουθώντας τις πινακίδες ανηφορίζεις για 24 χιλιόμετρα. Αν στη διαδρομή μέχρι τα Κάτω Τρίκαλα συναντήσεις τα χωριά Ρίζα, Ρέθη, Πελλήνη, Δένδρο είσαι σε καλό δρόμο, αν πάλι όχι μην πανικοβάλλεσαι, μάλλον θα φτάσεις από άλλη κατεύθυνση, απλώς τσέκαρε το ρωτώντας όποιον βρεις (αν βρεις). Όταν είχα πάει (πριν από αρκετά χρόνια) ο δρόμος μετά το Ξυλόκαστρο δεν ήταν και τόσο καλός, κάτι η διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες, κάτι η ποιότητα της ασφάλτου, οι λακκούβες ήτο μεγάλες κι ο φωτισμός φυσικός (φεγγάρι, αστέρια), σκούρα δηλαδή τα πράγματα. Μπορεί να έχουν γίνει βελτιώσεις από τότε, για καλό και για κακό συνιστώ προσοχή κυρίως σε όσους ταξιδέψουν νύχτα.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας, είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και αποτελείται από τρεις οικισμούς τα Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. αντίστοιχα. Διαβάζω ότι το όνομα τους το οφείλουν στο πολύ καλό τους κλίμα και τα άφθονα νερά, εξ’ ου και τα πολλά αμπέλια και η φήμη του ιδανικού παραθεριστικού προορισμού που τα συνοδεύει από τα προπολεμικά χρόνια. Ισχυρές προσωπικότητες και οικογένειες κατάγονταν από τα Τρίκαλα Κορινθίας τα οποία κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν εξέχον διοικητικό κέντρο, ενδεικτικά αναφέρω την οικογένεια Νοταρά.
Φίλε ταξιδιώτη δε μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια ΟΚ επιλογή για ΣΚ, κοινώς μην περιμένεις θαύματα, επιστροφή στην παράδοση και κατσικάκι γάλακτος. Η κακώς εννοούμενη ανάπτυξη έχει περιορίσει τις δασικές εκτάσεις (ευτυχώς όχι εξαφανίσει) και επειδή είναι κοντά στην Αθήνα, η ζήτηση είναι μεγάλη οπότε και οι τιμές τσιμπημένες, άσε που παίζουν και κάτι τρικ τύπου Κυριακή με Πέμπτη 70€ το δωμάτιο, Παρασκευή με Σάββατο 90€ το δωμάτιο χωρίς τζάκι, 100€ με τζάκι. Άντε να το δεχτώ το πλήγμα ότι δε θα έχω τζάκι στο δωμάτιο, σάμπως ξέρω να τ’ ανάψω; Αλλά τι να την κάνω την έκπτωση μεσοβδόμαδα υπάλληλος άνθρωπος; Πριν σταματήσω το προσωπικό παραλήρημα να αναφέρω επίσης ότι ούτε και το φαί με τρέλανε, ίσως τα πράγματα να έχουν αλλάξει και οι τιμές να έχουν βελτιωθεί, κρίση γαρ, πάντως ένα ωραίο tip για την επιλογή καφέ ή εστιατορίου θα ήταν να μπαίνεις όπου κόβεις ντόπιους πελάτες. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί.
Τα Κάτω Τρίκαλα έχουν να επιδείξουν τον ωραιότατο ναό του Αγίου Δημητρίου από το 1697 με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα Μεσαία Τρίκαλα τη Μονή της Παναγίας από το 1700 και τα Άνω Τρίκαλα κάποια σωζόμενα πέτρινα αρχοντικά που συνθέτουν τον «αρχοντομαχαλά», το αρχοντικό των Νοταράδων και το ναό του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες από το 10οαιώνα παρακαλώ! Η θέα στα γύρω βουνά, οι πλατείες με τα δέντρα και τα τρεχούμενα νερά θα σε αναζωογονήσουν και θα σε ηρεμήσουν φίλε ταξιδιώτη.


Λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, για τους λάτρεις του καναπέ παίζει και ωραιότατο σαλέ με σπεσιαλιτέ ζεστή σοκολάτα. Στην περιοχή Ρέθι υπάρχει κέντρο ελεύθερης ιππασίας, επίσης το γύρω μέρος προσφέρεται για πεζοπορίες, ενδεικτικά αναφέρω τις διαδρομές Βαρνεβό-Φλαμπουρίτσα, Μοναστήρι Αγίου Βλασίου-Κλεισούρα και Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι. Στο μεγάλο οροπέδιο της Ζήρειας μετά τους οικισμούς ο ανηφορικός δρόμος οδηγεί στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας κι από κει μέσω διαφόρων μονοπατιών στην ομώνυμη κοιλάδα, στη λίμνη του Δασίου και στην  Ψηλή Κορφή (2.374μ) όπου το μάτι αγκαλιάζει από Όλυμπο μέχρι Ταΰγετο!  Δυτικά της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται το σπήλαιο του Ερμή με μεγάλο βάθος και πολύχρωμους σταλακτίτες. Τέλος ενδιαφέρουσα είναι και η ανάβαση από το χωριό Μάννα προς τις κορυφές της μικρής Ζήρειας.
Επειδή ένα ΣΚ έχουμε όλο κι όλο για τα Τρίκαλα Κορινθίας παραθέτω και δύο διαδρομές με αυτοκίνητο, προσοχή, σε πολλά σημεία έχει χωματόδρομο (sorry): Μεσινό-γύρος λίμνης Δόξα: Δυτικά του Μεσινού και διασχίζοντας την πεδιάδα του Φενεού (έχει ταμπέλες) συναντάμε την Αρχαία Φενεό (Καλύβια) και 1,5 χλμ παρακάτω την τεχνητή λίμνη Δόξα. Στα 500 μέτρα από τη λίμνη είναι το ενδιαφέρον μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.  
Αρχαία Φενεός-Ζαρούχλα-λίμνη Τσιβλού: Περνώντας το φράγμα της λίμνης Φενεού κόβουμε δεξιά για το ομώνυμο χωριό. Λίγο πριν το Φενεό ο δρόμος αριστερά οδηγεί στη Ζαρούχλα μέσα από όμορφο δάσος. Μετά τη Ζαρούχλα ο δρόμος είναι άσφαλτος και οδηγεί στη λίμνη Τσιβλού.
Πριν επιχειρήσετε να κάνετε οποιαδήποτε διαδρομή (και δεν εννοώ τα Κάτω-Άνω Τρίκαλα) καλό είναι να ρωτήσετε κα ‘να ντόπιο για την κατάσταση των δρόμων ειδικά το χειμώνα. Κι ένας λεπτομερής χάρτης δε βλάπτει, μη σας πω και αλυσίδες, δε θέλει και πολύ ν’ αποκλειστείς στα Τρίκαλα!
Είτε πάρεις τα βουνά φίλε ταξιδιώτη είτε τη βγάλεις στα καφέ και στο δωμάτιο παίζοντας με την παρέα trivial, το ΣΚ σου στα Τρίκαλα Κορινθίας δε θα πάει χαμένο, μια χαρά θα φορτίσεις μπαταρίες. 
Α! Τις ωραιότατες φωτο τις δανείστηκα από το web-greece.

Το διαβάσαμε στο blog.travelup.gr/