Η Γερουσία ενέκρινε νόμο κατά της μη δημοσιοποίησης σεξουαλικών προτιμήσεων όσων υπηρετούν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.
Διάπλατα άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των δηλωμένων ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στον αμερικανικό στρατό, καθώς η Γερουσία ενέκρινε το περασμένο Σάββατο τη νομοθεσία με την οποία τερματίζεται έπειτα από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια η πολιτική της μη δημοσιοποίησης των σεξουαλικών προτιμήσεων όσων υπηρετούν στο στράτευμα, γνωστής και ως «μη ρωτάς, μη λες».
Το νέο καθεστώς, παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ακόμα και όταν υπογράψει ο Μπαράκ Ομπάμα και αυτό διότι ο ίδιος ο νόμος αναφέρει ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και οι στρατιωτικοί του σύμβουλοι οφείλουν πρώτα να επιβεβαιώσουν εγγράφως ότι η αλλαγή δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα όσον αφορά την ακριβή στιγμή της εφαρμογής του νόμου, την αντίδραση του ίδιου του στρατεύματος, αλλά και τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και αλλού παραμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, αναπάντητα.
Η κοινότητα των ομοφυλόφιλων της Αμερικής, πάντως, έκανε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση την εξέλιξη, μολονότι οι εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για ένα μικρό μόνο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της κοινωνικής ισότητας. «Πρόκειται για ένα γεγονός τεράστιας σημασίας, πλην όμως, δεν είναι παρά ένας μικρός κρίκος σε μια πολύ μεγάλη αλυσίδα», τόνισε ο Γουόρεν Αρμπέρι, ο οποίος προ διετίας αποβλήθηκε από τον στρατό διότι δήλωσε ομοφυλόφιλος.
Στο ίδιο μήκος, ο διευθυντής του ιδρύματος «Palm Centre», το οποίο έχει διερευνήσει σε βάθος το επίμαχο ζήτημα, Αάρον Μπέλκιν έκανε λόγο για την απαρχή μιας νέας εποχής. «Οταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα υποχρεώνεται να μεταχειρίζεται τους ομοφυλόφιλους ως ανθρώπινα όντα, τότε πράγματι κάτι αλλάζει», σχολίασε.
Στον αντίποδα και ενώ ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για νίκη του προέδρου Ομπάμα, οι συντηρητικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην αλλαγή, επιμένουν ότι ο νέος νόμος αγνοεί τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των μελών του στρατεύματος και επιπλέον αμφισβητούν την ηθική διάσταση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απόφαση του απερχόμενου Κογκρέσου. «Με ενοχλεί αφάνταστα ότι βουλευτές και γερουσιαστές που επί της ουσίας δεν εκπροσωπούν πλέον τον αμερικανικό λαό, αφού δεν επανεξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές, αποφάσισαν για ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου για την Οικογενειακή Πολιτική του Νιου Τζέρσεϊ, Λεν Ντέο. Ο ίδιος δήλωσε «βέβαιος» ότι το νέο Κογκρέσο που αναλαμβάνει καθήκοντα τον επόμενο μήνα θα καταψήφιζε τη νομοθεσία.
Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να τεθεί επισήμως σε ισχύ η νέα πολιτική για τους ομοφυλόφιλους στον αμερικανικό στρατό. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η πολιτική του «μη ρωτάς, μη λες» θα παραμείνει, τυπικά τουλάχιστον, εν ισχύι. Μερικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι διαδικασίες αποβολής από το στράτευμα δεδηλωμένων ομοφυλόφιλων θα «παγώσουν» αμέσως μόλις ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράψει τον νέο νόμο. Από το 1993 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 13.500 στρατιώτες αποβλήθηκαν από το στράτευμα διότι δήλωσαν ομοφυλόφιλοι.
Σύμφωνα, τέλος, με έρευνες του αμερικανικού Πενταγώνου, τα 2/3 όσων υπηρετούν πιστεύουν ότι η αλλαγή δεν θα έχει αντίκτυπο στην απόδοση του στρατεύματος. Από εκείνους, όμως, οι οποίοι θεωρούν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, η συντριπτική πλειοψηφία υπηρετεί σε μάχιμες μονάδες.
A.P., Reuters, ΑFP